“Huavej” na američkoj “crnoj listi” - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Huavej” na američkoj “crnoj listi”

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je na “crnu listu” uvrstilo kineskog telekomunikacionog giganta “Huavej”, kao i 70 osoba i firmi povezanih sa kineskom kompanijom, zbog navodne prijetnje po državnu bezbjednost.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo ima razloga da zaključi da je “Huavej” uključen u aktivnosti koje su suprotne državnoj bezbjednosti i interesima spoljne politike SAD.

Ministarstvo optužuje “Huavej” za obezbjeđivanje zabranjenih usluga Iranu, zaobilaženjem sankcija SAD, kao i za pokušaje da ometa pravdu tokom istrage o navedenim kršenjima sankcija.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da će nove mjere spriječiti strana pravna lica da koriste američku tehnologiju na način koji potencijalno ugrožava državnu bezbjednost i spoljnopolitičke interese SAD, javio je TASS.

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je potpisao izvršnu naredbu kojom se ističe hitnost da se američke informacione i telekomunikacione tehnologije zaštite od spoljašnjih prijetnji.
Ros će potpisanom odredbom dobiti ovlašćenja da nakon konsultacija sa šefovima drugih federalnih agencija blokira transakcije koje se smatraju prijetnjom državnoj bezbjednosti.

Tramp je u avgustu potpisao odredbu kojom se vladinim agencijama u SAD zabranjuje da koriste opremu koju proizvode „Huavej“ i kineska kompanija ZTE.

“Huavej” je saopštio da će “bezrazložne restrikcije” ugroziti prava kineske kompanije.

U saopštenju, koje je prenijela agencija AFP, navodi se da ograničavanje poslovanja “Huaveja” neće učiniti SAD bezbjednijim i jačim, već će samo ograničiti Vašington na inferiornije i skuplje alternative.
AGENCIJE

Danas objavljeno

Slučaj Belivuk i Miljković: Tužilac otkrio nove fotografije četvorice ubijenih

M.

Preinačena odluka – vozaču sa Karaburme određen pritvor

M.

Srbija: Јoš 202 zaraženih, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar