Huan Karlos, bivši kralj Španije napušta zemlju zbog optužbi za korupciju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Huan Karlos, bivši kralj Španije napušta zemlju zbog optužbi za korupciju

Bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi obavestio je svog sina, kralja Felipea Šestog, da će napustiti tu zemlju i da odlazi da živi u nekoj drugoj državi, nakon što su se proteklih nedelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju.

U saopštenju kraljevske porodice navodi se da je Huan Karlos želeo da kralju Felipeu omogući vladavinu nesputanu posledicama onoga što su “određene stvari iz njegovog privatnog života ostavile u javnosti”.

“Vođen željom da uradim ono što je najbolje kako bih služio narodu Španije, njenim institucijama i tebi, kao kralju, obaveštavam te o svojoj odluci da napustim Španiju u ovom trenutku”, navodi se u pismu koje je Huan Karlos uputio svom sinu, a koje je objavila kraljevska porodica.

Kralj Felipe Šesti zahvalio je ocu na toj odluci i podvukao istorijski značaj koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji posle fašističke diktature Fransiska Franka.

Želeći da se distancira od bivšeg kralja Huana Karlosa, koji je pogođen brojnim skandalima zbog raskošnog načina života, španski monarh Felipe Šesti odlučio je da se sredinom marta odrekne nasledstva svog oca.

Kraljevska palata je u zvaničnom saopštenju navela da Huan Karlos, koji je abdicirao 2014. godine, neće više dobijati godišnju apanažu od 194.000 evra.

RTS

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar