Hrvatskoj stiže 12 "rafala", cena milijardu evra - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatskoj stiže 12 “rafala”, cena milijardu evra

Hrvatska vlada odobrila je kupovinu dvanaest francuskih borbenih aviona “F3R rafal”. Premijer Andrej Plenković rekao je da će se novim avionima osigurati zaštita. Prethodni pokušaj Zagreba da kupi izraelske lovce F-16 “barak” krajem 2018. godine blokirao je Pentagon, a Amerika je sada podržala nabavku francuskih aviona.

Hrvatska vlada je jednoglasno usvojila studiju o nabavci 12 francuskih borbenih aviona “F3R rafal” i zaključila da je to najbolja ponuda, preneo je portal Indeks.

Navedeno je da će se za nabavku aviona izdvojiti 999 miliona evra, što je ocenjeno kao najpovoljnija ponuda.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će se nabavkom aviona “promeniti strateška snaga zemlje”.

“Novim avionima osigurat ćemo zaštitu, steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i podići nacionalnu sigurnost na razinu kakvu nikad nismo imali”, rekao je Plenković.

Istakao je da je u pitanju “najveća investicija u hrvatske oružane snage” i “najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana”.

“Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje, Hrvatska će postati i atraktivnija za strane ulagače, jer će se povećati razina sigurnosti za njihova ulaganja”, kazao je Plenković.

Ministar odbrane Mario Banožić rekao je da je ova odluka najveći iskorak u razvoju od 90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama Hrvatske.

Ministar je istakao da će se uvođenjem višenamenskog borbenog aviona novije generacije u operativnu upotrebu očuvati i povećati trenutne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente vazduhoplovstva kao i da će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkog borbenog vazduhoplovstva u Hrvatskoj.

“Hrvatska kao članica NATO-a ima obvezu da ulaže u svoje odbrambene sposobnosti izdvajanjem u odbrambeni budžet i delom koje se odnosi na opremanje i modernizaciju”, rekao je Banožić.

Danas objavljeno

Makron: Molim vas za oproštaj

M.

Pet stranaka u sastavu ruske Državne dume

M.

Edin Vranj ostaje u pritvoru, odbijena žalba

M.

Ostavite komentar