Hrvatsko ministarstvo reagovalo zbog Nobelove nagrade Handkeu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatsko ministarstvo reagovalo zbog Nobelove nagrade Handkeu

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je čuđenje i nezadovoljstvo dodjelom Nobelove nagrade za književnost književniku Peteru Handkeu.

“Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića’90-ih godina prošlog veka”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je “ta politika dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovom delu Evrope”.

“Evropsku i svetsku javnost zaprepastila je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani”, podseća se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi da su američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širom sveta ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je, dodaje se, reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podžavao zagovaratelje genocidne politike.

U saopštenju se ocenjuje da je dodelom Nobelove nagrade Handkeu “narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade”.

Danas objavljeno

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Porušena “Kajak terasa”- “Zakon se mora poštovati”

M.

Nezapamćena oluja Arven pogodila Veliku Britaniju, najmanje dvoje mrtvih

M.

Ostavite komentar