Hrvatski zvaničnici neusaglašeni o popuštanju mjera - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatski zvaničnici neusaglašeni o popuštanju mjera

U Hrvatskoj od ponoći stupaju na snagu ublažene mjere za sprječavanje širenja virusa korona o čemu predsjednik i premijer imaju različita mišljenja.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, naime, smatra da je riječ o političkoj odluci donijetoj uoči drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju, što premijer Andrej Plenković negira.

Milanović upozorava da mjere nemaju smisla ako se ne prati stanje onih koji su vakcinisani.

  • Po meni odluka da se sve zajedno relaksira, uz neka ograničenja, u nekim zatvorenim prostorima, čisto predostrožnosti radi je čista politička odluka – rekao je on.

Sa njegovim mišljenjem se ne slaže premijer.

  • Ako je to politički potez koji će uticati na izbore, mislim da su to kreativni komentari. Mislim da to nema veze s izborima, nego realnim tokom epidemije, kao i dosad – rekao je Plenković.

Inače, među novim mjerama je da će ugostiteljski objekti raditi i u zatvorenom prostoru, a njihovo radovno vrijeme, kao i rad pekara, prodaja alkoholnih pića i rad kazina produžen je do 23 časa.

Ukinuta je mjera o ograničenom broju prisutnih na sahranama, ali je zabranjeno izjavljivanje saučešća.

Na svadbi može biti do 120 zvanica, a veselje može da traje najduže do 23 časa, dok su organizatori obavezni da vode računa da li su svi gosti vakcinisani, testirani ili su preležali virus korona.

U restoranima se moraju poštovati uobičajne epidemiološke preporuke, a za održavanje svadbi, poslovnih susreta i koncerta postoje tri uslova – vakcinacija, PCR test i dokaz da je osoba prebonjela virus korona. Noćni kubovi do daljnjeg ostaju zatvoreni.

Danas objavljeno

Dodik na Demografskom samitu u Mađarskoj

M.

ROSU se ne povlači; Građani dovezli još kamiona

M.

Uklonjen i bilbord “Dobrodošli u ZSO” u Ranilugu

M.

Ostavite komentar