Hrvatski sud odbacio optužnicu protiv Srbina za ratne zločine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatski sud odbacio optužnicu protiv Srbina za ratne zločine

Županijski sud u Zagrebu danas je obustavio krivični postupak protiv Srbina Mladena Grujića, zbog nedostatka dokaza da je izvršio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u mjestu Doljani, kod Darovara, u Hrvatskoj 1991. godine.

Nakon današnjeg ročišta za ispitivanje optužnice protiv Grujića, koji je u novembru prošle godine bio uhapšen po hrvatskoj potjernici u Zvorniku, sudsko vijeće je zaključilo da nema mjesta potvrđivanju optužnice zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično djelo za koje se tereti, pa je obustavilo krivični postupak, rekao je Tanjugu jedan od Grujićevih advokata, Dragan Palibrk.

On je istakao da je ovo prvi put da u ovoj fazi postupka hrvatski sud obustavi postupak protiv Srbina zbog ratnog zločina, kao i da je ovo veoma značajna odluka iz tri razloga.

“Najpre, Grujić će moći da nastavi da mirno živi sa svojom porodicom, kao drugo, ova odluka vraća nadu i svim drugim Srbima da će ubuduće biti pravednija suđenja pred hrvatskim pravosuđem nego do sada. Treći razlog je ostvarenje pravde”, smatra beogradski advokat Palibrk, koji je Grujića branio zajedno s hrvatskim kolegom Anton Nobilom.

Palibrk je istakao da Grujić nije imao nikakve veze sa zločinom za koji se teretio.

Grujić je bio uhapšen na graničnom prelazu Zvornik 27. novembra 2020. godine po potjernici Hrvatske.

Bosna i Hercegovina ga je potom izručila Hrvatskoj gdje je bio u pritvoru.

TANJUG

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar