Hrvatski stručnjak: Čista politika - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatski stručnjak: Čista politika

Hrvatski naučnik i član vladinog Naučnog saveta Gordan Lauc tvrdi da pandemija koronavirusa sve više postaje “čista politika”, a sve manje naučno pitanje.

“Pandemija je sve manje naučno pitanje (nauka je već odgovorila na većinu bitnih pitanja), a sve više čista politika, tako da je moje mišljenje sve manje relevantno”,napisao je Lauc na svom fejsbuk profilu i dodao da zbog toga sve manje javno nastupa.

Ono što misli od sada će, kaže, objavljivati na Fejsbuku kako bi “olakšao dušu”.

Lično se, ističe, ne slaže s politikom širokog vakcinisanja dece i mladih, jer, kako navodi, za njih je korona malo rizična i za time nema nikakve potrebe. Za vakcine protiv korone tvrdi da su “vrlo efikasne” kod starijih, tako da “nema potrebe da stare i rizične štitimo vakcinisanjem mladih”.

Za PCR test ističe da je izuzetno dobar i pouzdan za detekciju koronavirusa, ali “politika testiranja koju sada sprovodimo je potpuno pogrešna”.

“To što je neko pozitivan na PCR testu, ne znači da je bolestan ili zarazan za druge. Brzi antigenski testovi su tu neuporedivo bolje rešenje, prvo zato što su brzi, a drugo zato što im je potrebna nešto veća količina virusa da budu pozitivni”, naveo je Lauc.

To što svi insistiraju na PCR testovima, Lauc kaže da je “politička odluka”. “A političke odluke su uvek bile pod uticajem krupnog kapitala. Industrija PCR testova je danas ako ne najveća, onda jedna od najvećih industrija na svetu”, piše Lauc i dodaje da Hrvatska testira skoro pa najmanje u Evropi, ali je to ipak svakog dana košta 2-3 miliona kuna.

Neosporno je, ističe, da je SARS-CoV-2 vrlo nezgodan virus, ali ukazuje da postoje i virusi koji su puno opasniji od njega.

Razne “mere” kojima su vlade pokušavale da ograniče kontakte među ljudima su naravno, kaže, u određenoj meri uticale na smanjivanje širenja virusa, ali da u dužem vremenskom periodu taj učinak i nije bio velik.

O povratku virusa na jesen Lauc kaže da oko toga nema sumnje, ali istovremeno ukazuje da je puno verovatnije da će tada biti manje bolesnih, a ako se gradjani budu vakcinisali onda još i mnogo manje. Tvrdi da pandemiju ne zaustavljaju mere i da fokus interesovanja sa zaraze treba staviti na druge stvari kao što je, na primer, kako je Rimac preuzeo Bugati ili pratiti završnicu evropskog fudbalskog prvenstva.

Danas objavljeno

Kovid propusnice = skok broja vakcinisanih

M.

“Zloupotreba i kršenje Ustava BiH” Dodik oštro o Komšićevom odlasku na sjednicu Generalne skupštine UN

M.

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH bez predstavnika iz RS

M.

Ostavite komentar