"Hrvatski Stiv Džobs" kreće s čipovima: Želi i na berzu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

“Hrvatski Stiv Džobs” kreće s čipovima: Želi i na berzu

Solinski Include na Funderbeamu prikuplja između 400.000 i milion evra kapitala.

Naime, Solinski Include, firma preduzetnika Ivana Mrvoša poznata po pametnim klupama, kreće u novu Funderbeam kampanju, piše Poslovni dnevnik.

Iznosom skromnija od prethodnih, ovog puta cilja između 400.000 i milion evra kapitala, no s velikom ambicijom – da premoste nestašicu čipova.

“U zadnje dve godine radili smo na razvoju novih rešenja da bi kompanija mogla da se odmakne isključivo iz priče s klupama u smeru novih proizvoda za gradove koji rešavaju konkretne probleme, od otpada do merenja kvaliteta vazduha”, kaže osnivač Includea, 26-godišnji Ivan Mrvoš.

Puna knjiga narudžbi

“S ovom rundom finansiranja ciljamo da prođemo globalne izazove koje svi imaju, između ostalih i čipova. Osigurali bismo da unutar vlastite proizvodnje možemo da radimo cele pločice čime bismo iz više izvora mogli da kupujemo čipove što bi nam bitno ubrzalo proizvodni proces”, kaže.

Include trenutno ima “punu knjigu narudžbi do marta” koja uključuje više od stotinu proizvoda, pametnih klupa te merača kvaliteta vazduha. “Radi se o oko 300.000 evra prodatog, a neisporučenog. Do tada bi i situacija trebalo da se stabilizuje da stvorimo zalihu proizvoda pa kada kupci naruče da možemo da isporučimo u par dana”, objašnjava.

Najnovija kampanja treća im je po redu putem Funderbeama pošto su 2017. postali prva hrvatska firma na toj platformi.

U godini pre pandemije postavili su rekord za najveću domaću kampanju na toj platformi do danas, s prikupljenih 1,5 miliona evra, podseća Poslovni dnevnik.

Aktuelna runda, svojevrsna ‘pre-series B runda’, uvertira je u veliku kampanju od 5,5 miliona evra koju planiraju krajem 2022. o čemu su već u kontaktu s fondovima rizičnog kapitala.

Uslov za to je skaliranje proizvodnje i prihoda na željenih 200.000 evra mesečno (sa sadašnjih oko 110.000) što otvara vrata za razgovore s većim fondovima, a potencijalno u budućnosti korak je u smjeru da odškrinu vrata u SAD.

Include se na preduzetničku scenu uspeo Steora pametnim klupama, a krajem 2020. krenuo je u smeru rešavanja nekih od najvećih globalnih izazova.

Narastao na 17 miliona evra

“Otkad je krenuo Funderbeam, Ivan Mrvoš bio je prva osoba koju smo Ivana Gažić i ja identifikovale kao dobru mladu osobu za Funderbeam. Ovo nam je treća kampanja u 4 godine, a valuacija firme je danas 17 miliona evra”, govori vodeća investitorka Ivana Šoljan.

Vodeći investitor, inače, nije ujedno i onaj koji ulaže pojedinačno najveći iznos, već osoba koja prema drugim ulagačima jemstvo da se firma koja prikuplja kapital drži planova. Gledamo li novog Matu Rimca, pitamo?

“Mislim da gledamo novog Stiva Džobsa”, kaže Šoljanova.

Planira li Include izlazak na berzu?

“Kad gledate najveće firme, kod nas su to većinom ritejl, telekomi, nemamo dovoljno kompanija koje nam stvaraju novu dodatnu vrednost. Mislim da nam takvih firmi nedostaje, pa i na berzi. Ne isključujem da ćemo jednog dana ići u tom smeru”, poručuje uz smeh Mrvoš.

Danas objavljeno

Ovo je 9 najskupljih haljina svih vremena

Vanja A

Ovako je Georgina Rodriguez izgledala prije ljubavi s Ronaldom

Vanja A

Pojela 32 rolnice sušija pa završila u hitnoj

Vanja A

Ostavite komentar