Hrvatski političar: Kako mogu Srbi da budu antifašisti? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatski političar: Kako mogu Srbi da budu antifašisti?

Kako mogu Srbi da budu antifašisti, kad uopšte nisu imali antifašistički pokret, pita se Darinko Kosor, predsednik Hrvatske HSLS i poslanik u hrvatskom Saboru.

On je na taj način prokomentarisao izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da polemiku, izazvanu uskraćivanjem dozvole ulaska srpskoj vojnoj delegaciji u Hrvatsku, ne vidi kao sukob Srbije i Hrvatske, već antifašista i fašista.

“Pa ispada da smo mi fašisti, a ja se ne sećam antifašističkog pokreta u Srbiji”, kazao je Kosor.

“Znači, nova istorija, sada smo mi fašisti, a oni koji taj pokret uopšte nisu imali su antifašisti. Takvu priču, što se nas tiče kao demokratske stranke, mi više nećemo tolerisati, a hoće li HDZ to da trpi, to je njihova stvar.”

Kosor je, takođe, ponovo zapretio napuštanjem vladajuće koalicije zbog Samostalne demokratske srpske stranke i njenog predsednika Milorada Pupovca, posle njegove današnje izjave da se neće izvinjavati zbog izjave koja je uznemirila hrvatsku političku i širu javnost o rastućoj mržnji prema Sbima koja može dostići razmere mržnje u nekadašnjoj NDH.

Kosor je rekao da je razočaran Pupovčevim obraćanjem, te da lider SDS S “svojom politikom i komentarima hrani desničare i sve koji izazivaju etnički motivisane incidente te da Pupovac nije porekao ni jedan svoj raniji stav”.

On, naime, smatra da Pupovac nije jasno opovrgao raniju izjavu da Hrvatska liči na NDH, a smeta mu i što na pitanja o srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, Pupovac navodno nije odgovarao jasno.

“To ćutanje Milorada Pupovca je veliko razočaranje, a poražavajuće je i da Pupovac praktično ‘hrani’ one o kojima govori”.

Kosor je najavio da će HSLS u nedelju razmatrati ostanak u vladajućoj koaliciji, te da on ne može odluku da prejudicira, a kako prenosi HINA, te da će sačekati da vidi kako će se po ovom pitanju postaviti druge stranke koalicije, pre svega HDZ.

Pupovčev pristup politici, njegovi komentari i njegovo upoređivanje sa NDH “hrane desničare i sve koji prave etnički motivisane incidente”, naveo je Kosor.

“Ako je HDZ-u Pupovčevo objašnjenje prihvatljivo – super, meni nije”, rekao je Kosor, koji je jedini zastupnik HSLS u hrvatskom parlamentu i deluje u okviru Kluba poslanika Hrvatske demokrišćanske stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, na čijem čelu je osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš.

B92

Danas objavljeno

CIK: Do 15.00 časova glasalo 35 odsto birača

Vanja A

U septembru – rekord

Vanja A

Zaplijenjene naočare za snimanje: MUP o incidentima tokom izbora u Srpskoj

Vanja A

Ostavite komentar