Hrvatski lanac supermarketa Konzum uveo je devet kriptovaluta, uključujući i BTC, kao opcije plaćanja - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hrvatski lanac supermarketa Konzum uveo je devet kriptovaluta, uključujući i BTC, kao opcije plaćanja

Konzum, veliki lanac supermarketa u Hrvatskoj, omogućio je kripto plaćanja hiljadama svojih kupaca u zemlji.

Maloprodajni brend je ubacio devet kriptovaluta kao opcije plaćanja. Ove kriptovalute između ostalih uključuju Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Tether i USD Coin. Bitkoin i druge kriptovalute u Hrvatskoj nisu ilegalne, ali ih vlasti ne priznaju, te odluke o regulisanju kriptovaluta u susednoj zemlji ostaju nejasne.

Podržavajući odluku, portparol Konzuma rekao je medijima da kripto prostor raste eksponencijalno i da će na kraju diktirati budućnost.

Uvođenje plaćanja kriptovalutama je još jedan pokazatelj da Konzum konstantno prati globalne trendove, uvodi inovacije i postavlja standarde u sektoru maloprodaje. Ponosni smo što smo lideri u još jednoj oblasti koja se ubrzano razvija i diktira budućnost“, rekao je član uprave Konzuma Uroš Kalinić, a prenosi portal Bitcoin.com.

Hrvatski procesor plaćanja pod nazivom Paycek omogućiće ljudima da odaberu željeni kripto novac i izvrše plaćanje skeniranjem generisanog QR koda. Da bi se izborio sa nestabilnošću kripto tržišta, Paycek će korisnicima garantovati privremeno fiksni kurs.

U početnim fazama, opcija kripto plaćanja će biti ograničena za onlajn kupovine od Konzuma, ali će se ta funkcija kasnije proširiti i na maloprodajne kupovine.

Ovo nije prvi hrvatski brend koji integriše kripto plaćanja sa svojim uslugama.

Ranije u septembru, hrvatska kompanija za e-bicikle Greyp Bikes počela je da dozvoljava kupovinu biciklističkih proizvoda koristeći istih devet kriptovaluta koje je dozvolio Konzum.

Pored toga, ove godine je 40 Tifon benzinskih stanica počelo da prihvata kriptovalute uz plaćanje koje je omogućio Paycek.

B92.

Danas objavljeno

Opera pokrenula namjenski kripto pretraživač

Vanja A

Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Vanja A

Najnovija ažuriranja Google Play Services i Play prodavnice donose nekoliko poboljšanja za vaš Android uređaj

Vanja A

Ostavite komentar