Hrvatski epidemiolog ima jasan stav: Skeptičan sam prema nekom velikom popuštanju mjera - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatski epidemiolog ima jasan stav: Skeptičan sam prema nekom velikom popuštanju mjera

Na pitanje o vakcini AstraZeneke i na konstataciju da je još nepoznato koliki je njen efekat kod vakcinacije starijih od 65 godina, Kolarić je istakao da je sjajna vijest to što je još jedna vakcina dostupna u Hrvatskoj i da građanima savjetuje da ne odbijaju vakcinaciju.

Epidemiolog i član naučnog savjeta Vlade Hrvatske Branko Kolarić izjavio je danas da ne bi značajno popuštao epidemiološke mjere poslije 15. febraura, jer su do sada pokazale da imaju efekta u suzbijanju širenja zaraze.

Skeptičan sam prema nekom velikom popuštanju zbog brzoširećih sojeva koji se javljaju u sve većim dijelovima Evrope – rekao je Kolarić za HRT.

– Mnogo je važnije vakinisati se sada, nego čekati tri mjeseca i možda se razboljeti. Razlika u efikasnosti vakcine je relativno mala – tvrdi epidemiolog, prenosi Hina.

– Zabrinjavajuće je, i meni se ne sviđa što su doze koje dobijamo relativno male. Do kraja februara moramo da dobijemo još 150.000 doza, prije je bila planirala sedmična isporuka od 180.000 doza. Ova vakcina ima nešto manju efikasnost u sprečavanju bolesti, ali istraživanja su pokazala da oni koji su se vakcinisali, a ipak se zarazili, nisu završili u bolnici, nisu imali teži oblik – kazao je Kolarić.

On je dodao i da u istraživanju AstraZeneke nije bilo dovoljno starijih osoba da bi se dokazala efiksanost vakcine.

– Teško je za očekivati da će vakcina kod nekoga ko ima 55 godina djelovati, a kod nekoga ko ima 56 neće. AstraZeneka sprovodi dodatna istraživanja o efikasnosti kod starijih osoba i vjerujem da će biti pođednako efikasna, nešto manje nego kod mlađih, jer stariji inače imaju nešto lošiji imunološki odgovor – objasnio je Kolarić.

Kolarić kaže da bi EU trebalo da razmotri i nabavku kineske i ruske vakcine.

– Nama je cilj da što brže dođemo do što više doza vakcina, to je primarni cilj. Bilo bi super da se vakcinišemo, izbegnemo treći talas novih sojeva ako je moguće, i bilo bi odličnio da pre turističke sezone stignemo da vakcinišemo sve zaposlene u hotelijerskoj delatnosti, ugostiteljstvu, to bi nam za turističku sezonu mnogo značilo – zaključio je Kolarić.

TANJUG

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar