Hrvatska: Zeleno svjetlo za Šengen - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska: Zeleno svjetlo za Šengen

Iz Evropske komisije Hrvatskoj stigle su, još neslužbene, informacije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za pristup šengenskom prostoru.

Iz Evropske komisije Hrvatskoj stigle su, još neslužbene, informacije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za pristup šengenskom prostoru.

Ovo saznaje Večernji list iz diplomatskih izvora.

Iz Komisije su u Zagreb stigle naznake da će evaluacija i poslednjeg od osam poglavlja šengenske pravne tekovine proći u redu, piše dnevnik u subotu.

Kako Komisija uskoro prekida rad i odlazi na godišnji odmor, službena se potvrda Hrvatske spremnosti očekuje najverovatnije u prvoj polovini septembra. Time je Hrvatska, pre svega MUP, završila veoma opsežan i dugotrajan postupak prilagođavanja i ispunjavanja tehničkih uslova za ulazak u šengenski prostor.

Ali da bi se zaista i ušlo u Šengen, loptica se prebacuje na političko polje jer tu odluku mora da odobri Veće EU, odnosno sve njene članice.

Hrvatski ulazak u Šengen jedan je od prioriteta hrvatske spoljne politike, na čemu se paralelno radi na političkoj i tehničkoj razini. Premijer Plenković postavio je za cilj da Hrvatska uđe u Šengenski prostor do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsedanja EU.

Put do Šengena nije pravocrtan ni nakon zelenog svetla Komisije, čemu najbolje mogu posvedočiti Rumunska i Bugarska, koje jesu zadovoljile kriterijume, no politika iz drži izvan Šengena. Hrvatskoj bi u tom smislu problem mogla predstavljati Slovenija, odakle su u više navrata insinuirali i najavljivali da svoj pristanak vežu uz hrvatsko prihvatanje i primenu arbitražne odluke, piše Večernji list.

Dodaju da će Šengen takođe biti jedna od tema sastanaka premijera Plenkovića s Junkerovom naslednicom Ursulom von der Lejen, koja dolazi u utorak u Zagreb, treće odredište na njenoj prvoj miniturneji.

Izvor:Poslovni.hr

Danas objavljeno

Opljačkana benzinska pumpa u Prijedoru

M.

CIK: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske

M.

Ovo su preliminarni rezultati CIK-a za Predsjedništvo BiH

M.

Ostavite komentar