Hrvatska: Vlast poošrtava kontrole, praznik poseban izazov - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska: Vlast poošrtava kontrole, praznik poseban izazov

Hrvatska će narednih dana početi pojačanu kontrolu svih površina na kojima je evidentirano veće okupljanje ljudi, a poseban izazov u borbi protiv epidemije virusa korona predstavljaju uskršnji praznik i lijepo vrijeme.

Ukoliko pojačane kontrole ne budu dale rezultat i ne bude smanjena gužva na popularnim šetalištima, izletištima i parkovima, “Јutarnji list” piše da će biti donesena odluka o potpunom zatvaranju takvih površina.

  • Represivne mjere su krajnja opcija i ne želimo da do njih dođe. Ali, nevjerovatno je da neko traži propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta, a pozitivan je na virus korona ili je u samoizolaciji. Takvih primjera ima mnogo i apelujemo da ti ljudi vode brigu o vlastitom i o zdravlju drugih građana – rekao je šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Iz Štaba su upozorili da ne smije biti opuštanja jer će nepridržavanje preporuka produžiti trenutno stanje i stavljati na kocku zdravlje i živote.

  • Više puta smo rekli da nam nije cilj da preduzimamo represivne mjere. Socijalna distanca, izbjegavanje okupljanja, putovanja, te ljubljenja i čestitanja Uskrsa su preporučene mjere. Ali, ako te mjere ne budu poštovane, postoje i represivne mjere – naveo je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

U Hrvatskoj je 1.495 lica oboljelo od posljedica virusa korona.

Danas objavljeno

Žena se zatvorila u zgradi u kojoj živi Kolinda i prijeti

M.

Iz Rusije u subotu kreće 20.000 vakcina za Srpsku

M.

I Slovenija donirala vakcine BiH

M.

Ostavite komentar