Hrvatska: Vakcinisanje protiv virusa korona neće biti obavezno - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska: Vakcinisanje protiv virusa korona neće biti obavezno

Hrvatska je naručila 5,6 miliona vakcina protiv virusa korona od raznih proizvođača, a vakcinacija neće biti obavezna i biće besplatna, rekao je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

On je rekao da će prioritet za primanje vakcine imati bolesne osobe, osobe u zdravstvu, te korisnici i zaposleni u domovima za starije.

  • Nakon toga vakcina će biti ponuđena svim ostalim stanovnicima. Računamo da će 5,6 miliona doza biti dovoljno za sve koji će htjeti da prime vakcinu – rekao je Capak na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da je Hrvatska potpisala ugovore o nabavci vakcine sa “Astra Zenekom”, “Fajzerom”, “Modernom”.

  • Fajzer je najavio da će prva runda koja dođe kod nas sadržavati 125.000 doza. Ako to bude kvartalna isporuka, u prvom navratu ćemo moći da vakcinišemo 62.5000 ljudi. Ako bude mjesečna isporuka, onda ćemo moći 125.000 – rekao je Capak.

On je naveo da bi bilo dobro da što više ljudi primi vakcinu, jer to obezbjeđuje kolektivni imunitet.

  • Vakcinisanjem neće početi era nenošenja maski. Јedno vrijeme ćemo koegzistirati sa maskama, iako smo vakcinisani ili preboljeli kovid 19 – rekao je Capak i dodao da će obaveza nošenja maski da se smanjuje kada počne da “pada” broj zaraženih.

Danas objavljeno

Autom udario pješaka i pobjegao: Potraga za nesavjesnim vozačem iz Doboja

M.

“Otvorili ste Pandorinu kutiju kad ste bombardovali SRJ”

M.

Novi paket za Kima

M.

Ostavite komentar