9. Marta 2020.

Hrvatska uvela dvije nove mjere, važe za sve koji kroče u zemlju

Big Portal

Štab civilne zaštite Hrvatske odlučio je i da se odlože svi skupovi u kojima učestvuje više od 1.000 ljudi.

Predsednik te institucije Davor Božinović rekao je da će strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta zaraze biti u obaveznom karantinu 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rešenje za samoizolaciju.

Takođe je predložio građanima da odlože putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom.

On je istakao da je potrebno odložiti sve skupove i okupljanja u kojima učestvuje više od 1.000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će biti održana dužni su da osiguraju najviše higijenske standarde, kao i punktove sa dezinfekcionim sredstvima.

Svim učesnicima se mora dati jasno objašnjenje da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbegavanje bližeg socijalnog kontakta.

Božinović je poručio kako ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne bi trebalo da dolaze na takve manifestacije, a pre početka manifestacije organizator će morati da dobije saglasnost od nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

“Uvodimo nove mere”, rekao je Božinović i dodao “Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, biće upoznati s obaveznom merom smeštaja u karantin na 14 dana”, rekao je Božinović.

Ministar Vili Beroš kazao je da je u Hrvatskoj i dalje epidemiološka situacija mirna.

U Hrvatskoj je danas potvrđen 13. slučaj zaraze od koronavirusa, a reč je o hrvatskom državljaninu koji radi u Italiji i hospitalizovan je u bolnici u Puli, saopštio je večeras Štab civilne zaštite Hrvatske.

U saopštenju se dodaje da je na radnom mestu ovog čoveka u Italiji identifikovano više obolelih osoba.

Oboleli je iz Labina, prenosi Hina.

Izvor: index.hr, B92, Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare