Hrvatska uputila notu Srbiji zbog prijetnji hrvatskoj manjini - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog prijetnji hrvatskoj manjini

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji poslije zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Poslije javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području grada Subotice, “predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama”, saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te prijetnje su, navodi se u saopštenju, “prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tijela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju”.

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tijela Srbije, kao i preduzetim mjerama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla prijetnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih “pobiti automatom”, a prijetnje je MUP-u prijavio predsjednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Danas objavljeno

Turska bjesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar