Hrvatska ulazi u drugu fazu popuštanja mjera - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska ulazi u drugu fazu popuštanja mjera

Vlada Hrvatske radi na cjelovitoj izlaznoj strategiji popuštanja mjera zbog epidemije virusa korona, koja bi trebalo da bude dovršena ove nedjelje.

Ovo je najavio je juče šef Nacionalnog štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

  • Vlada će izaći s jednom cjelovitom strategijom prioriteta s fazama, nakon čega ćemo dogovoriti sve sa strukom. Važno je da u popuštanju mjera sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih zaposlenih u društvu, a da se, s druge strane, napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku – rekao je Božinović na konferenciji Nacionalnog štaba.

Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napravili su radnu verziju Strategije za prilagođavanje mjera te su je podelili u tri faze, a Hrvatska polako ulazi u drugu.

Dnevnik Nove TV saznao je detalje strategije koju su predložili epidemiolozi.

U prvoj fazi, koja je prošla, otkrivali su se novi slučajevi, povećavao se broj testiranih, nabavljala se zaštitna oprema. Donesene su i stroge mjere: trgovine su radile skraćeno, neke su zatvorene, ukinut je javni prevoz, zatvorene su škole, vrtići, fakulteti te otkazana javna događanja.

Hrvatska ulazi u drugu fazu

Da bi došli u drugu fazu, potrebno je nekoliko dana imati pad slučajeva. Važno je i da bolnice nisu prenatrpane, tj. da su spremne pružiti pomoć svima kojima je potrebna hospitalizacija, ali i da može obaviti i veliki broj testiranja. Ovih dana testira se i više od 1.500 uzoraka na dan.

U toj fazi u škole i vrtiće djeca bi se postupno trebalo da se vrate, krenulo bi se s nastavom za niže razrede. I tu treba osigurati fizičku udaljenost, redovno dezinfikovati učionice, prati ruke, a posebno treba pripaziti na nastavnike i učenike koji pripadaju rizičnim grupama ili žive s nekim ko je u toj grupi. Oni na početku ne bi učestvovali u nastavi.

Ublažavanje mjera u drugoj fazi

Na početku ove druge faze može se uspostaviti i međugradski prevoz, ali i tu treba paziti na fizičku udaljenost. To znači da, na primjer, u autobusu može biti ograničen broj putnika.

Prodavnice bi se otvarale prema važnosti za funkcionisanje društva, ali sigurno ne sve odjednom. Tako bi se i radno vrijeme postupno produžavalo, prvo malim prodavnicama. I dalje će čekati u redu na kupovinu jer u ovoj drugoj fazi ostaje ograničen broj kupaca. Naravno s dezinficijensima na ulasku u trgovinu.

Od ostalih uslužnih djelatnosti, prvo se otvaraju one koje ne zahtijevaju fizički kontakt i nisu ugostiteljske, uz uslov da mogu da osiguraju fizičku udaljenost među korisnicima.

Vjenčanja i sahrane moći će da se održavaju. Prvo će biti ograničeni na 10, a zatim i 30 ljudi. Postupno bi se taj broj povećavao, ali uz uslov fizičke udaljenosti.

Policija još uvijek upozorava građane koji su napolju u grupi većoj od petoro ljudi, ali to bi se povećavalo na 10, a naknadno i na više, pod uslovom da ne počne rapidno da raste broj zaraženih.

Dječja i sportska igrališta otvorila bi se kada i škole, ali uz pravila o maksimalnom broju ljudi koji se u isto vrijeme rekreiraju.

Povratak u normalu s trećom fazom

Povratak u normalu doneće treća faza. Tada bi se ukinula ograničenja u društvenim okupljanjima, ali razmak ostaje kao pravilo. Uslužne djelatnosti koje uključuju fizički kontakt imaće dodatno propisana pravila, a morali bi da vode evidenciju o strankama kako bi ih mogli kontaktirati ako dođe do zaraze.

Granice će se u toj trećoj fazi postupno prelaziti bez ograničenja, ali moguće je da se i dalje ograniče ulasci u Hrvatsku osoba koje stižu iz zemalja koje, na primjer, imaju veći broj zaraženih.

Preporuka je stručnjaka da se izbjegnu putovanja koja nisu nužna i to do samog kraja epidemije. U toj trećoj fazi fakulteti, odnosno visokoobrazovne ustanove, bi potpuno otvorile svoja vrata, nakon što se pokaže da otvaranje škola i vrtića nije dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Tačni datumi ipak zavise o tome kakva će biti epidemiološka slika. Ovo je radna verzija koju su pisali stručnjaci, a sigurno će morati da se usklade s razvojem epidemije.

Izvor: INDEX.HR

Danas objavljeno

U Srbiji masovna vakcinacija

M.

Danas je Bogojavljenje

M.

Novi potres od 3,8 Richtera kod Gline, osjetio se i u Zagrebu

M.

Ostavite komentar