Hrvatska sustigla Srbiju, Slovenija obustavlja javni saobraćaj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska sustigla Srbiju, Slovenija obustavlja javni saobraćaj

U Hrvatskoj je zabeleženo sedam novih slučajeva korona virusa, saopštio je jutros ministar zdravlja Vili Beroš na pres konferenciji.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić izjavila je je da svi novozaraženi imaju blage simptome.

Proveravaju se njihovi kontakti, izjavio je predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je do sada potvrdjeno 46 slučajeva zaraze.

Slovenačka vlada i krizni štab u subotu su doneli nove mjere u cilju ograničavanja epidemije korona virusa, među kojima je i zatvaranje lokala i obustava javnog saobraćaja.

Kako je saopšteno nakon sednice koja je održana kasno sinoć, od ponoći će privremeno biti zaustavljen javni putnički autobuski i železnički saobraćaj, uvodi se kontrola sprovođenja preventivnih mera u trgovinama i zabranjuje rad lokala.

Mnogi još nisu svesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji, rekao je ministar zdravlje Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputstava o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana “puni”, prenosi Hina.

Od ponedeljka se, prema ranije donesenoj odluci, zatvaraju na najmanje dve sedmice vrtići, škole i fakulteti.

“Blizu smo scenariju koji gledamo u susednoj Italiji”, rekao je na sednici vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, što je na početku bio slučaj.

Gantar je potvrdio prvi slučaj umrlog od posljedica korona virusa, starijeg muškarca u staračkom domu u Metliki i dodao da se sledećih dana očekuje veći broj težih slučajeva.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je zaražena 181 osoba, ali i infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.

Broj potvrđenih slučajeva poslednjih dana je naglo rastao, a vlasti su najavile da će ubuduće podatke o testiranjima objavljivati na internetu, a na na konferencijama za novinare.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar