Hrvatska: Sudija koji je pustio osumnjičene silovatelje prijavio one koji su to otkrili - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Hrvatska: Sudija koji je pustio osumnjičene silovatelje prijavio one koji su to otkrili

Sudija Županijskog suda u Zadru Ivan Marković koji je na slobodu pustio osumnjičene za grupno i višestruko silovanje tinejdžerke, na bolovanju je.

Bolovanje je otvorio nakon bure u javnosti koju je izazvala njegova odluka, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je Marković primio ozbiljne pretnje, prenosi Index.hr.

Juče je njegovu odluku srušilo tročlano sudsko veće u sastavu: Enka Moković, Marijan Bitanga i Boris Babić, kao predsednik veća, ujedno i predsednik Županijskog suda u Zadru i ipak poslalo petoricu osumnjičenih za silovanje na mesec dana u istražni zatvor. Tome je sasvim izvesno doprinelo to što su mediji objavili priču.

Iako je sudsko veće zaključilo da je doneo pogrešnu odluku te iako je već nekoliko dana na bolovanju, sudija Marković je, uz to što je nepoznatu osobu prijavio za pretnje smrću, uspeo kazneno prijaviti one koji su javnosti otkrili celu priču.

Sudija Marković je drugim rečima, nakon što je uzeo bolovanje, zatražio od Opšinskog državnog tužilaštva i policije, da pokrene kazneni progon protiv onoga ko je u javnosti omogućio objavu informacija vezanu za slučaj sedmorice mladića prijavljenih za pet teških kaznenih dela na štetu maloletnice.

Marković dakle želi da policija otkrije osobu ili osobe koje su novinarima dale informaciju da je podneta kaznena prijava u tajnom postupku, uključujući i njegovu odluku da osumnjičene pusti na slobodu. Nakon, dakle, što je odbio odrediti istražni zatvor za sumnjivce i tako zaštititi navodnu žrtvu silovanja koja živi u istom mestu sa svojim “zločincima; prema rečima Indexa.hr – “hrabri sudija Marković je za sebe zatražio policijsku zaštitu, a one koji su o tome obaviestili javnost, odlučio je kazneno goniti”.

Državno tužilaštvo i policija će najvjerovatnije postupiti po kaznenoj prijavi sudije Markovića i provesti istragu u sklopu koje će gotovo sigurno biti ispitan i novinar portala Zadarski.hr koji je prvi o ovom nezapamćenom i strašnom događaju koji je potresao Hrvatsku, informisao javnost.

Izvor:index.hr

Danas objavljeno

“Malo” se pucalo, “malo” su ranjeni vojnici i za par sati primirje

M.

Nacionalna katastrofa; “Ana” kosi sve pred sobom, broj stradalih raste

M.

Bajden: Rusija bi mogla napasti Ukrajinu u februaru

M.

Ostavite komentar