Hrvatska: Situacija ozbiljna, građanima reći istinu! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska: Situacija ozbiljna, građanima reći istinu!

Uvedene epidemiološke mjere u Hrvatskoj su nedovoljne i zakasnjele, izjavio je molekularni biolog i imunolog Igor Štagljar sa Univerziteta u Torontu, uz ocjenu da je epidemiološka situacija ozbilja, da je ne treba uljepšavati i da bi građani morali da znaju istinu.

Štagljar je za zagrebačku N1 rekao da hrvatska vlada odluke o mjerama bazira na mišljenjima naučnika “kojima epidemiologija nije jača strana” i situaciju, kako kaže, prikazuju boljom nego što zaista jeste.

Da bi se epidemija stavila pod kontrolu mora se steći kolektivni imunitet, kaže Štagljar, a s obzirom na to da u Hrvatskoj više od 40 posto ljudi ne želi da primi vakcinu protiv virusa korona, s njima se, ističe, mora razgovarati i objasniti im zašto je dobro vakcinisati se.

Na građane se, navodi, posebno one koji su još uvijek nesigurni u pogledu vakcine, mora djelovati sa dobrim namjerama.

Suština borbe protiv pandemije je, ističe, da vakcinu protiv zaraze primi veliki dio populacije.

Ukazao je da, iako još nema zvaničnih publikacija o vakcini, čvrsto vjeruje da su do sada objavljeni podaci o vakcinama protiv korone tačni.

“Složni smo u jednom – da se u Hrvatskoj ne komunicira pravo stanje, da se izvrću činjenice i brojke i ne preduzimaju mjere kojima bi se epidemiološka situacija dovela pod kontrolu”, rekao je.

Podsjetio je da je Hrvatska jedna od najteže pogođenih država u Evropi – juče je, kaže, imala 580 slučajeva na 100.000 stanovnika, i “u ovom trenutku smo broj jedan po novootkrivenim slučajevima u Evropi”. “Situacija je postala jako ozbiljna. Nema govora o usporenom rastu, ne znam odakle mojim kolegama te brojke. Moji podaci dolaze iz referentnog centra – Univerziteta Džon Hopkins”, kazao je Štagljar.

Upitan kako Hrvatska upravlja krizom u vezi s koronom, kaže da su mjere zakasnjele.

“Mislim da se mogu uvesti strože mjere testiranja, identifikacija i izolacija novooboljelih jer jedino tako možemo držati epidemiju pod kontrolom”, rekao je.

Kaže da brojevi koji se iznose u javnost umanjuju ozbiljnost situacije i to je, kaže, problem.

“Građani Hrvatske moraju da znaju istinu. Ovo je opasna situacija i želimo da imamo što manji broj umrlih u narednim mjesecima i na taj način spremni dočekamo vakcinu”, rekao je Štagljar.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar