Hrvatska: Samoizolacija i za one građane BiH koji imaju negativni nalaz - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hrvatska: Samoizolacija i za one građane BiH koji imaju negativni nalaz

Građani BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije neće moći ući u Hrvatsku bez samoizolacije od 14 dana čak ni kada posjeduju svjež negativni nalaz na koronavirus odnosno PCR test.

To proizilazi iz odgovora ministra zdravstva Hrvatske Vilija Beroša.

“Pratimo epidemiološku situaciju u susjednim zemljama i primijenili smo određene mjere. Samoizolacija je opravdana. Mislim da ne mogu ući s negativnim testom jer to ne znači da ćete biti negativni i sutra”, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV izjavio i dodao da će se o ukidanju mjera razmišljati kada se u susjednim zemljama situacija popravi.

Inače, institucije Hrvatske osim šture odluke nisu objavili opširnije saopćenje u pogledu informacije obaveznoj samoizolaciji za građane navedene četiri države, pa su tako pojedini zvaničnici davali izjave za medije dajući tako informacije na kapaljku.

Na redovnoj konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se na dnevnoj bazi prati stanje, naravno ne samo na području Hrvatske, već susjedstva, Evrope i svijeta, te kako bi time donosili najbolje mjere.

Kako je rekao, broj zaraženih je najvažniji kriterij kojim se Hrvatska vodila. Odnosno iz Hrvatske su poručili da su vodili računa koliko je rast zaraženih u nekoj od susjednih zemalja utjecao na rast broja zaraženih u Hrvatskoj.

Klix.ba

Danas objavljeno

Fauči: Bajdenov plan teško ostvariv

M.

Janša: Zbog engleskog soja virusa moguće odlaganje blažih mjera

M.

Neredi u Holandiji, demonstranti zapali laboratoriju za testiranje

M.

Ostavite komentar