"Hrvatska rezervisala vakcine za više od 50 odsto stanovnika" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Hrvatska rezervisala vakcine za više od 50 odsto stanovnika”

Hrvatska je rezervisala vakcinu protiv virusa korona za više od 50 odsto stanovnika, a od kompanije “Fajzer” je naručila milion doza, rekao je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Prije više od mjesec dana sklopili smo ugovor sa AstraZanekom i očekujemo da će oksfordska vakcina prva biti registrovana. Naručili smo i od DŽonson i DŽonsona. To su sklopljeni ugovori sa garancijama isporuke”, rekao je Capak na konferenciji za novinare.

On je naveo da je prije nekoliko dana sklopljen i ugovor sa “Fajzerom” za milion doza za koje još ne znaju kako će EU napraviti raspored.

Capak ističe da je završetak kliničkih ispitivanja oksforske vakcine relativno blizu i da bi prve distribucije mogle da krenu već u decembru.

On kaže da će na listi osoba koje će primiti vakcinu biti i vulnerabilne grupe -osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici.

“Rang listu nismo napravili i tek treba da je usaglasimo, ali u svakom slučaju to su strateške grupe kao što su zdravstveni radnici, radnici u socijalnom sektoru, a svakako će biti obuhvaćene i vulnerabilne grupe”, rekao je Capak.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar