10. Jula 2020.

Hrvatska: Rekordan broj zaraženih, uvode se nove mjere

Big Portal

– U protekla 24 časa zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1.038 – javio je štab.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3.532 osobe zaražene novim virusom korona, od kojih je 117 preminulo, a 2.377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4.608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 časa, javio je štab.

Nakon sastanka Naučnog savjeta i Štaba civilne zaštite u Vladi, ministar Vili Beroš je dao izjavu medijima.

Rekao je kako su razmatrali brojne mjere.

Najavio je kako će preporučiti strože mjere na događajima poput pisanja kontakata i slično, ali i kako će se povisiti mjere na ulasku u zemlju zbog lošijeg stanja u susjednim zemljama.

– Uvodimo strože kriterijume za ulazak u Hrvatsku, biće to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz obvezno testiranje – rekao je.

Dodao je i kako će preporučiti nošenje maski u nekim djelatnostima poput trgovina ili ugostiteljstva.

Dodao je da bi sve trebalo da bude detaljno objavljeno tokom popodneva.

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom Štab civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o neophodnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto učesnika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom odlukom uvode se neophodne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto učesnika obavezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavještenje o održavanju okupljanja najkasnije 48 časova prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovo obaveštenje. Takođe, svi organizatori okupljanja s više od sto učesnika obvezni su voditi pisanu evidenciju učesnika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je neko od njih bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu sprovođenja odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sprovodiće timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

(Index)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare