6. Februara 2022.

Hrvatska prva u EU po broju umrlih na milion stanovnika

Big Portal

Zagrebački dnevnik “Jutarnji list” piše da to potvrđuje zablude o manjoj opasnosti omikron soja, kao i da su prošlosedmični podaci Zavoda za statistiku dali realnu sliku onoga šta je virus korona učinio u Hrvatskoj u protekle dvije godine jer je samo u 2021. umrlo 63.611 osoba ili 12.000 više nego u godini pred epidemiju.

Iz Zavoda su naveli da je od marta 2020, kad je počela pandemija, do decembra 2021. porastao broj umrlih za 16,9 odsto u odnosu na petogodišnji prosjek za taj period, odnosno umrlo je 16.146 više građana Hrvatske. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani su u Hrvatskoj umrla 31.724 muškarca i 31.887 žena.

“To znači da su, u odnosu na godinu pred epidemiju, umrla 6.372 muškarca i 5.445 žena više, što je posljedica pandemije koja traje više od dvije godine. Ali, te crne brojke mogle su biti, ipak, znatno manje frustrirajuće da su se građani Hrvatske vakcinisali kao građani većine zemalja EU”, piše ovaj list.

Dodaje da broj umrlih u posljednjih sedam dana to potvrđuje, pa tako, na primjer, Holandija, uprkos velikom broju zaraženih, nije zabilježila nijednu smrt zbog kovida 19, Njemačka je imala 10 umrlih, Austrija, koja je uvela obaveznu vakcinaciju, 11 smrtnih slučajeva, a Švedska, Španija, Portugalija i Danska imali su dvadesetak preminulih na milion stanovnika.

“Sve su to zemlje sa visokim procentom vakcinacije, što očigledno daje rezultate”, navodi se u tekstu.

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare