Hrvatska produžila mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska produžila mjere

Hrvatska danas ima najmanje novozaraženih od korona virusa od polovine septembra prošle godine, ali Nacionalni štab nema namjeru da popušta epidemiološke mere do kraja januara, a od narednog mjeseca odluke će biti donesene u skladu sa eidemiološkom situacijom.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba da oni nisu nisu govorili o popuštanju mjera.

“Mi za sada nismo ni dogovorili da popuštamo mjere, razgovori su u toku. Ako dođe novi soj virusa, opasnost za pogoršanje situacije je veća i to će, naravno, uticati i na naše dalje odluke”, rekao je Capak.

I šef Nacionalnog štaba Davor Božinović je rekao da mjere ostaju na snazi i najavio produženje nekih i od februara, posebno onih koje se odnose na prodavnice, javni prevoz i granice.

A što se tiče mjera koje se odnose na okupljanje i otvaranje kafića i restorana, Božinović je rekao da će se o njima odlučivati na osnovu epidemiološke situacije i broja novozaraženih.

Rekao je da je broj novozaraženih iz nedjelje u nedjelju sve bolji, ali i da nije zanemarljiv.

Istakao da pritom treba imati u vidu usporenost u dinamici vakcinisanja, zbog nedostatka vakcina, da je još uvijek zima, ali i pojavu novih sojeva korona virusa, koji su, kako je rekao, razlog za zabrinutost, jer se o tim pojavama još malo zna kada je riječ o brzini širenja, infektivnosti i da li razvijaju teže kliničke slike.

“Ovaj Štab ne postoji da bi nekome zagorčavao život. Ova epidemija je svima zagorčala život i na nama je da vidimo da onih nekoliko temeljnih načina kako da zaštitimo građane i prevedemo ih u realan život”, rekao je Božinović, prenijeli su hrvatski mediji.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar