Hrvatska produžila mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska produžila mjere

Hrvatska danas ima najmanje novozaraženih od korona virusa od polovine septembra prošle godine, ali Nacionalni štab nema namjeru da popušta epidemiološke mere do kraja januara, a od narednog mjeseca odluke će biti donesene u skladu sa eidemiološkom situacijom.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba da oni nisu nisu govorili o popuštanju mjera.

“Mi za sada nismo ni dogovorili da popuštamo mjere, razgovori su u toku. Ako dođe novi soj virusa, opasnost za pogoršanje situacije je veća i to će, naravno, uticati i na naše dalje odluke”, rekao je Capak.

I šef Nacionalnog štaba Davor Božinović je rekao da mjere ostaju na snazi i najavio produženje nekih i od februara, posebno onih koje se odnose na prodavnice, javni prevoz i granice.

A što se tiče mjera koje se odnose na okupljanje i otvaranje kafića i restorana, Božinović je rekao da će se o njima odlučivati na osnovu epidemiološke situacije i broja novozaraženih.

Rekao je da je broj novozaraženih iz nedjelje u nedjelju sve bolji, ali i da nije zanemarljiv.

Istakao da pritom treba imati u vidu usporenost u dinamici vakcinisanja, zbog nedostatka vakcina, da je još uvijek zima, ali i pojavu novih sojeva korona virusa, koji su, kako je rekao, razlog za zabrinutost, jer se o tim pojavama još malo zna kada je riječ o brzini širenja, infektivnosti i da li razvijaju teže kliničke slike.

“Ovaj Štab ne postoji da bi nekome zagorčavao život. Ova epidemija je svima zagorčala život i na nama je da vidimo da onih nekoliko temeljnih načina kako da zaštitimo građane i prevedemo ih u realan život”, rekao je Božinović, prenijeli su hrvatski mediji.

Danas objavljeno

SZO: Porast u broju oboljelih, prvi put poslije sedam nedjelja

M.

Nezgoda u Klašnicama, dvoje povrijeđenih

M.

Krizni štab traži ponovo policijski čas u Srbiji

M.

Ostavite komentar