Hrvatska: Pozdravljamo odluku EK, očekujemo u aprilu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska: Pozdravljamo odluku EK, očekujemo u aprilu

Hrvatska do aprila očekuje usvajanje zakona i završetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, odnosno za tzv. kovid pasoš.

Ta potvrđa će građanima biti dokaz da da su vakcinisani protiv kovida-19, da su preboleli infekciju ili da imaju negativan rezultat testa, izjavila je danas državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko-Zgombić, javlja agencija Hina.

Metelko-Zgombić, koja je u utorak učestvovala na neformalnoj konferenciji ministara evropskih poslova, je naglasila važnost da se obezbedi stabilna, predvidiva i brža isporuka vakcina kako bi se ostvario zajednički cilj Evropske unije da se do leta vakciniše 70 odsto stanovništva.

Ona je ocenila kako članice EU treba da budu u jednakom položaju pri distribuciji vakcina, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodele jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu vakcinisanih, navodi Hina, pozivajući se na saopštenje posle konferencije.

Metelko-Zgombić je rekla i da Hrvatska pozdravlja predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čiji je cilj olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja na nivou Unije.

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar