Hrvatska potvrdila: Dobijena zamolnica Tužilaštva BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hrvatska potvrdila: Dobijena zamolnica Tužilaštva BiH

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas da je od Tužilaštva BiH dobijen zahtjev za krivično gonjenje 14 hrvatskih komandanata.

I to zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-policijske akcije ”Bljesak”.

Riječ je, navodi se, o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je 14 državljana Hrvatske navodno počinilo krivična djela koja BIH dovodi u vezu s vojno-policijskom operacijom ”Bljesak”.

Navodi se i da je potrebno izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljene dokumentacije kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje krivičnog progona.

Dodaje se i da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o daljem postupanju voditi računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustupanje krivičnog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa i hrvatskog zakona.

Ukazuje se da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet, kako se navodi, oslobodilačkih operacija ”Bljesak” i ”Oluja””.

Zahtjev Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala zbog ratnih zločina počinjenih u operaciji Bljesak iz maja 1995., komentarisao je ranije danas bivši ministar odbrane Ante Kotromanović.

“Sjećam se toga, to smo s gnušanjem odbacili. Donijeli smo rezoluciju na vladi da je to neostvariva misija”, rekao je Kotromanović.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Skandal u skupštini: “Lažove jedan”

M.

Stiže Lajčak

M.

“Govoriću iako nisam vakcinisan”

M.

Ostavite komentar