10. Februara 2022.

Hrvatska ponovo prijeti blokadom Srbije na putu ka EU

Big Portal

Zagrebački Večernji list tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.

Večernji piše da je tim povodom Hrvatska juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj, kako navodi, upozorava da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU.

List dodaje da Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva obrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsjednika srpske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu ?ahelom Vilanom, 7. februara.

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen “hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje ?evreja od NDH tokom Drugog svjetskog rata“.

Večerbhu tvrdu da je u konkretnom slučaju riječ o arhivskoj građi premještenoj s područja Hrvatske a koja je obuhvaćena zahtjevom za povrat nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtjevom za povrat iz 2006., zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, prije svega Arhiva ?ugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslavenske kinoteke.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare