6. Jula 2019.

Hrvatska policija objavila detalje akcije “Tebra”: Pogledajte šta je oduzeto

Big Portal

Ispitivanje osumnjičenih koji su juče uhapšeni u opsežnoj policijskoj akciji ”Tebra”, nastavljeno je danas u Uskoku, a nakon što bude ispitano svih 23 uhapšenih slijedi im dovođenje pred istražnog sudiju koji će odlučiti o određivanju pritvora.

Hrvatski MUP je objavio saopštenje u kojem je detaljno opisao cijelu akciju, a prenosimo ga u cijelosti:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tijekom današnjeg dana dovršili opsežno višemjesečno zahtjevno kriminalističko istraživanje kojim su bile obuhvaćene 23 osobe, a pod sumnjom da su se radi počinjenja različitih kaznenih djela, u razdoblju od dvije godine, udružili u zločinačko udruženje s međusobnom podjelom uloga.

Postoji sumnja da su I. osumnjičeni 37-godišnjak i II. osumnjičeni 35-godišnjak od početka septembra 2016. do junaa 2019., na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine, u zajedničko djelovanje povezali najmanje 7 osoba i to: IV. osumnjičenog 38-godišnjaka, V. osumnjičenog 45-godišnjaka, VI. osumnjičenu 43-godišnju policijsku službenicu, VII. osumnjičenog 40-godišnjaka, VIII. osumnjičenog 59-godišnjaka, XX. osumnjičenog 39-godišnjaka i XIV. osumnjičenog 26-godišnjaka, a kako bi kupovinom i preprodajom većih količina raznih droga stekli znatnu imovinsku korist.

Naime, marihuanu su kupovali od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori da bi potom organizirali dopremu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na šire područje Ljubuškog, gdje je drogu V. osumnjičeni, uz pomoć VI. osumnjičene policijske službenice, prenosio preko granične crte između Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Drogu su potom, ili odvozili do XVIII. osumnjičenog 43-godišnjeg kupca na području Dugopolja, ili su drogu VIII. osumnjičeni, XX. i VII. osumnjičeni u osobnim i teretnim vozilima prevozili na šire područje Grada Zagreba, gdje se preprodavala drugim, odnosno XV. osumnjičenom 33-godišnjaku, XVI. osumnjičenom 42-godišnjaku, XVII. osumnjičenom 31-godišnjaku, XIX. osumnjičenom 40-godišnjaku, XVIII. osumnjičenom i XIV. osumnjičenom koji su drogu isporučivali krajnjim kupcima. Krajnje kupce su prethodno pronalazili I. i II. osumnjičeni.

U tri godine prokrijumčarili 16 tona marihuane
Sumnja se da su zadnje tri godine u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15,73 tone marihuane te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11.048.270,00 evra, a koji novac su međusobno podijelili, u skladu sa svojim ulogama i dogovoru.

Nadalje se sumnja da su ranije spomenuti I. i II. osumnjičeni te III. osumnjičeni 57-godišnjak od decembra 2017. do kraja juna 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezali najmanje 6 osoba i to: IV. osumnjičenog, IX. osumnjičenog 37-godišnjaka, XI. osumnjičenog 37-godišnjaka, XII. osumnjičenog 43-godišnjaka, XIII. osumnjičenog 47-godišnjaka i XIV. osumnjičenog, a koji su radi zastrašivanja i stvaranja osjećaja nesigurnosti kod oštećenih osoba, njih fizički napadali te tjelesno povrijedili, odnosno zapaljivali njihove automobile, ali i primjenom nasilja pokušavali naplaćivati dugove te prikrivali stvari za koje su znali da su prethodno otuđene.

Palili i krali automobile
U pitanju su sljedeći događaji:

  • zapaljenje automobila VW Golf, počinjeno 6. septembra 2017. na Vrbanima, a za izvršenje kojeg djela je I. osumnjičeni na navedenu adresu dovezao za sada nepoznatu osobu koja je počinila djelo;
  • zapaljenje automobila BMW 3, 21. januara 2018. u Vrapču, a radi kojeg izvršenja djela je I. osumnjičeni oštećenu osobu pratio i potom za sada nepoznatoj osobi naložio da navedeno vozilo zapali, a što je osoba i učinila;
  • zapaljenje automobila Mercedes GLE 350 D na Prisavlju, 7. novembra 2018., a koje izvršenje je I. osumnjičeni naložio XIV. osumnjičenom i još jednoj osobi (osoba je ranije prijavljena za navedeno djelo), a što su oni i učinili. Za to im je na raspolaganje dao i svoj motocikl;
  • zapaljenje osobnog automobila VW Passat, počinjeno 2. aprila 2019. na Savskoj Opatovini, a radi kojeg izvršenja su I. i II. osumnjičeni duže vrijeme pratili oštećenog, a potom zajedno s IV. i IX. osumnjičenima došli do oštećenikove kuće, gdje je IX. osumnjičeni vozilo i zapalio;
  • priprema fizičkog napada na osobu na području Zagreba, krajem marta 2019., a s kojim ciljem su I. i III. osumnjičeni osobu pratili sedam dana, a za izvršenje napada angažovali XI. i XII. osumnjičenog, međutim od realizacije su odustali;
  • prikrivanje oduzetog vozila Audi A6 tokom novembra 2018. godine, kojeg je III. osumnjičeni u ime naplate duga oduzeo, uz saznanje da je vozilo prethodno već bilo otuđeno. Potom su I. i III. osumnjičeni na vozilo stavili ranije ukradene registracijske oznake te vozilo koristili, davali na uporabu drugima, ali i sakrivali na području Zagreba i
  • pokušaj protivpravne naplate 29. juna 2019. u Zagrebu, kada su I. i III. osumnjičeni, uz prijetnju, udarce i vrijeđanje od oštećene osobe pokušali protupravno naplatiti dug.

Na osnovu svega opisanog sumnja se da je gore navedenih 20 osumnjičenih osobe na opisani način, kao članovi zločinačkog udruženja, počinili krivična djela: zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na počinjenje krivičnog djela teške tjelesne povrede u sastavu zločinačkog udruženja, prikrivanja počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, kao i pokušaj protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja.

Petorica od ranije u zatvoru
Od dvadeset osumnjičenika čija su djela opisana, njih petorica se od ranije nalaze u zatvoru (istražni zatvor ili izdržavanje kazne zatvora), dok je ostalih 15 osoba (I., II., III., V., VI., VII., IX., XI., XII., XIII., XIV., XVI., XVIII., XIX., XX. osumnjičeni) u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku, uz krivičnu prijavu koja je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

Osim gore navedenih 20 osoba, kriminalističkim istraživanjem su bile obuhvaćene još tri osobe, od kojih je za dvije osobe utvrđena sumnja da su počinili pojedinačna kaznena djela (nisu djelovali u sastavu zločinačkog udruženja), a jednom hrvatskom državljaninu nije utvrđena osnovana sumnja.

Policija je protiv osumnjičenog 34-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela Povreda tajnosti postupka, redovnim putem, podnijela kaznenu prijavu Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu, dok je osumnjičeni 41-godišnjak kazneno prijavljen Opštinskom državnom tužilaštvu u Karlovcu za Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Na osnovu policijskog zahtjeva na području Ljubuškog (BiH), 5. Jula 2019. pretraženi su domovi na dvije lokacije s obzirom da V. osumnjičeni 45-godišnjak i VII. osumnjičeni 40-godišnjak žive na području BiH. Tom prilikom su pronađene četiri puške, od čega tri automatske.

Prilikom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto:
6,3 kg droge tipa marihuana,

25 grama droge spid,

Stabljika marihuane,

7 digitalnih vaga,

2 boksera, gumena palica i jedna baseball palica,

1 automatska puška,

2 puške,

2 pištolja,

dvije ručne bombe,

112 komada streljiva,

25.500 evra,

19.300 kuna,

Mobilni telefoni, SIM kartice, laptopi i uređaji za prenos podataka te

razna dokumentacija.

Od osumnjičih su privremeno oduzeta vozila:
Mercedes S 63 AMG,

Porsche Cayenne,

BMW 740 d,

i dva plovila.

Tokom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila.

Hapšenja osumnjičenih osoba tokom jučerašnjeg dana realizovali su policijski službenici Ekipa za posebne zadatke interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske”, stoji u saopštenju.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare