Hrvatska polako gubi bitku sa virusom korona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska polako gubi bitku sa virusom korona

Hrvatska polako gubi bitku s vrusom, tvrdi imunulog, profesor na riječkom Univerzitetu Stipan Jonjić, koji ističe da je sada najvažnije zaštititi zdravstveni sistem i apeluje na osvešćenje svih u skladu sa situacijom, koja je, upozorava, vanredna.

“Polako gubimo bitku s virusom u smislu da možemo koristiti klasične epidemiološke mjere, da možemo prepoznati kontakte. Koliko bi sad trebalo epidemiologa da bi povezali sve kontakte…”, naveo je Jonjić.

Smatra da se mora mijenjati cijela strategija i tvrdi da to hrvatski stručnjaci znaju.

“Moramo učiniti sve da se spriječi urušavanje bolničkog sistema, puno se radi na tom planu”, rekao je on gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Smatra da treba prestati s mjerama preporuka u ovoj, prema njegovim riječima, vanrednoj situaciji, i da umjesto toga treba donijeti uredbe.

“To nije pitanje demokratije ni ljudskih prava nego zaštite bolničkog sistema na dobrobit svih. Ako se donesu mjere koje treba poštovati, onda ministri moraju preraspodijeliti ljude. Stabovi će morati da se ponašaju po vanrednim mjerama, mobilizovati ljude, ali cijeli zdravstveni sistem mora da shvati da više vjerovatno neće biti u mirnodopskom pogonu nego će se možda raditi druge stvari”, apelovao je Jonjić.

Ističe da se svi moraju osvijestiti i da ne smiju da rade nešto što će pogoršati situaciju.

“Mislim da će to u Hrvatskoj funkcionsati, naučili smo da se nosimo s teškim situacijama”, naveo je Jonjić.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar