Hrvatska ograničila cijene za brojne proizvode - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska ograničila cijene za brojne proizvode

Vlada Hrvatske sinoć je na telefonskoj sednici donijela Odluku o vanrednim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljina i slično.

Na listi su i brašno, mlijeko, mlijeko u prahu, jaja, šećer, so, pirinač, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun.

Mjere se odnose i na sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrisani alkohol), zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odeću i obuću, zaštitne naočari i vizire, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – hirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi, kao i na posteljinu i ostalo rublje za zdravstveni sistem, stoji u sapštenju, prenosi Hina.

Cilj te odluke je da se spriječe negativni efekti promjena pojedinih cijena proizvoda u okolnostima epidemije zbog virusa korona.

Najvišom cijenom smatra se cijena koju su proizvodi imali 30. januara ove godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, navedeno je u saopštenju.

Odlukom se daje ovalšćenje ministru privrede i trgovine da u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda ograniči njihovu prodaju van područja Republike Hrvatske.

Tanjug

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Rjabkov upozorio da se NATO “igra vatrom”

M.

Blinken: Švedska i Finska uskoro u NATO savezu

M.

Ostavite komentar