Hrvatska odobrila odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hrvatska odobrila odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske dalo je na upotrebu lokaciju kasarne Črkezovac u Dvoru, Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško, objavio je Kliks.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, što bi ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključke kojima se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarc rekao je da je ova lokacija neprihvatljiva za odlaganje nukleranog otpada, a lokalno stanovništvo je organizovalo brojne proteste na kojima su izrazili neslaganje s namjerama hrvatskih vlasti.

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško saopštio je da će tokom projekta u kontinuitetu sarađivati sa lokalnom javnosti, kao i javnosti u BiH, te da će pokrenuti postupak traženja lokacijske i građevinske dozvole ukoliko se utvrdi da lokacija neće imati štetan uticaj na životnu sredinu.

KLIX.BA

Danas objavljeno

Ajkule plivaju ulicama Floride

M.

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Ostavite komentar