Hrvatska od danas predsjedava Savjetom EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska od danas predsjedava Savjetom EU

Hrvatska je danas, 1. januara, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Savetu Evropske unije, šest i po godina pošto je postala članica.

Kako navodi Hina, početak predsjedavanja biće službeno obilježen 9. januara, kada će u Zagreba doći članovi Evropske komisije na čelu sa predsjednicom Ursulom von der Lajen.

Hina podseća da je predsjedavanje EU prilika da se zemlja predstavi u što boljem svjetlu evropskoj javnosti, kao i da za evropske teme zainteresuje domaću javnost.

“Snažna Evropa u svijetu punom izazova”, slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Savetu EU.

Šestomjesečni program predsjedavanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija; Evropa koja povezuje; Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna.

Najvažniji događaj tokom hrvatskog predsjedavanja EU i njegov vrhunac biće neformalni sastanak na vrhu zemalja EU i Zapadnog Balkana, 7. maja u Zagrebu.

“Hrvatsko predsjedništvo zalagaće se za nastavak dosledne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta”, kaže se u programu hrvatske vlade.

Ističe se da su promovisanje evropskih vrednosti, jačanje multilateralizma i evropske bezbednosne i obrambene saradnje, kao i sprovođenje ciljeva iz Programa UN za održiv razvoj 2030, glavne odrednice spoljnopolitičkog djelovanja EU, te da se njen kredibilitet u međunarodnim odnosima odražava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susjedstvu, istočnom i južnom, uključujući jugoistok Europe (zapadni Balkan).

(Tanjug)

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar