Hrvatska: Nisu ukinute rute za teretni saobraćaj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hrvatska: Nisu ukinute rute za teretni saobraćaj

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske novim Pravilnikom o određivanju javnih puteva kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku nije ukinulo dosadašnje rute za teretni tranzitni saobraćaj između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tvrde za Fenu iz tog ministarstva.

Kako su istakli, i prethodnom Odlukom o određivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koja je bila na snazi od 1. januara 2009. godine, do stupanja na snagu novog Pravilnika, nije bilo dozvoljeno saobraćanje teretnih vozila u tranzitu iznad 7,5 t ndm i dužine veće od 14 metara na graničnim prelazima Ivanica- Gornji Brgat, Velika Kladuša- Maljevac, Strmica- Strmica, te Osoje- Vinjani Gornji.

Na graničnom prelazu Brčko- Gunja teretni saobraćaj zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save prekinut je prije više od dvije godine na inicijativu Bosne i Hercegovine, dodali su iz hrvatskog ministarstva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije je izjavio, povodom informacija da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza s BiH, da je to neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da to može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH te poslovnoj zajednici uzrokovati povećanje transportnih troškova.

“Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni spoljnoopolitički cilj”, rekao je Košarac na konferenciji za medije u Sarajevu.

Košarac je dodao da su u utorak imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da su obavijestili Delegaciju EU o ovom pitanju jer smatraju da se ovakva jednostrana odluka hrvatskih vlasti treba promijeniti.

(Fena)

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar