Hrvatska neće više testiranjem vršiti provjere zaraženih - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska neće više testiranjem vršiti provjere zaraženih

Alemka Markotić, direktorica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, sinoć je objasnila zašto Hrvatska oboljele od korona virusa više neće testirati da utvrdi jesu li ozdravili, a kritikovala je i švedski model borbe protiv epidemije.

Ona je, prenosi dnevnik.hr, rekla da je Hrvatska još uvijek u standardu zemalja u kojima oko 80 posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome bolesti.

“Međutim, kako epidemija odmiče, sve je više srednje teških i teških bolesnika”, kaže Markotić, dodajući da simptoma u svakoj virusnoj bolesti ima više.

“I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo”, kaže Markotić.

Oboljele trenutno liječe simptomatskom terapijom koja uključuje skidanje temperature i davanje dosta tekućine.

“U bolnici se još pokušava šemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim ljekovima”, kaže Markotić.

Objasnila je da većinu bolesnika koji mogu kod kuće osigurati izolaciju, a imaju blage simptome bolesti, puštaju kući, dok su u bolnici uglavnom samo teži bolesnici ili oni koji u domu ne mogu osigurati samoizolaciju.

“I svi znaju da se trebaju javiti ljekaru ako im se pogorša stanje, i bit će ponovo primljeni u bolnicu”, kaže Markotić, dodajući da su oni uvijek u kontaktu sa svojim ljekarom porodične medicine. U slučaju da im se stanje pogorša, vraćaju ih u bolnicu.

Iako su dosad u pravilu dva negativna testa u razmaku od 48 sati podrazumijevala da je osoba ozdravila, Markotić kaže da kada broj oboljelih još poraste, to više neće biti moguće.

“Virus u nosu može viti najduže 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vironoše”, kaže Markotić, dodajući da se nakon tih 28 dana takve osobe smatraju zdravima.

Iako su u jeku epidemije u Kini informacije iz te zemlje govorile da se koronavirusom može zaraziti već ozdravljena osoba, Markotić kaže da to ipak nije tako.

“Nema podataka da se virus može vratiti. Takve priče su bile iz Kine, no prije nego što se znalo da se virus može zadržati u nosu. To nije bila ponovna infekcija, nego bolest nije bila završena. Upravo zahvaljujući novim spoznajama određeno je da ljudi budu četiri tjedna u izolaciji”, objasnila je Markotić.

Također, razbija mit da virus ubija samo stare, jer kaže da ne znači da će svi mladi ozdraviti, kao ni da će svi stariji bolesnici umrijeti. Na to utječe puno faktora, među ostalim i količina virusa koji su zaražene osobe primile.

Za razliku od većine zemalja, Švedska nije posegnula za drastičnim metodama suzbijanja epidemije. Markotić ne misli da su Šveđani dobro postupili.

“Ne pratim baš njihov sistem u detalje. Ali uzmimo da Hrvatska ima četiri, a Švedska oko 10 miliona stanovnika. Činjenica je da Švedska ima 20 puta više umrlih, pa vi sami zaključite šta to znači”, kaže Markotić.

Činjenica je da i Švedska sada ipak uvodi mjere zabrane okupljanja.

“Oni su se odlučili za sporije uvođenje mjera. Koja će cijena toga biti, vidjet ćemo”, kaže Markotić.

U Hrvatskoj je dosad registrovano 790 zaraženih koronavirusom, šest osoba je preminulo, a 67 je ozdravilo.

(Klix)

Danas objavljeno

Osmomartovski marš: „Državo, pokaži da nismo same“

D V

U Republiku Srpsku stiglo 20.000 vakcina “Sputnjik V”

D V

Vatra guta fabričku halu u krugu “Famosa” (Video)

D V

Ostavite komentar