Hrvatska ne dozvoljava prolaz kamionima iz Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hrvatska ne dozvoljava prolaz kamionima iz Srpske

Kamioni preduzeća iz Republike Srpske koji prevoze robu u Italiju i iz te države zaustavljeni su u Hrvatskoj što može nanijeti veliku štetu privredi Srpske, izjavio je danas portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.
Blagojević je rekao da se usložnjava situacija u vezi sa uticajem virusa korona na privredu Srpske.

– Prema informacijama koje smo dobili od preduzeća koja se bave transportom robe, vozači kamiona su zaustavljeni u Hrvatskoj. Kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima sa robom koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku- istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, blokada prevoza stvara ozbiljan problem koji bi mogao da eskalira i nanese štetu domaćoj privredi jer je Italija drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske.

– Mnoga naša preduzeća fokusirana su na poslovanje sa Italijom – kaže Blagojević.
On je ocijenio da je prostor za djelovanje u vezi sa problemom sa kojim se suočavaju prevoznici sužen s obzirom na to da je to odluka druge države.

– Pitanje je koliko se može reagovati, ali mi ćemo o ovom problemu obavijestiti sve nadležne institucije – istakao je Blagojević.

On je dodao da su zbog širenja virusa korona širom Evrope u Srpskoj najviše pogođene privredne grane prevoz i turizam, ali da se ta situacija sve više odražava i na ostale sektore, a posebno kada je riječ o poslovanju sa Italijom.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar