Hrvatska najveći izvoznik korone u Njemačku? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska najveći izvoznik korone u Njemačku?

Hrvatska sve lošije stoji na rang-listi njemačkog Instituta “Robert Koh” (RKI), ključne naučne institucije njemačkih vlasti u pandemiji virusa korona.

Naime, prema RKI, Hrvatska je došla na drugo mjesto zemalja u kojima su se njemački državljani zarazili virusom korona i tako je skočila za jedno mjesto među zemljama izvoznicama virusa u tu zemlju, piše portal Indeks.

Ovi podaci prikupljeni su do 25. avgusta, a odnose se na period od četiri nedjelje.

Naravno, najviše Nijemaca se zarazilo virusom korona u Njemačkoj, njih skoro 10.000 u proteklih mjesec dana, a nakon toga je najviše zaraženih koji su se zarazili na Kosovu, 2.528 slučajeva u protekle četiri sedmice, od 31. do 34. nedjelje od početka pandemije.

Hrvatska je sljedeća sa 1.797 slučajeva, dok nakon nje dolazi Turska s 1.590 slučajeva izvoza zaraze virusa korona u Njemačku. Peta je BiH (528 slučajeva), šesta Bugarska (492), sedma Španija (478) itd.

Poredak je prije samo desetak dana bio drugačiji: Hrvatska je bila iza Turske, a sada je ispred nje ostala samo teritorija Kosova i Metohije, kao mjesta s kojeg najviše zaraženh stiže u Njemačku.

Hrvatska je bolje stajala prije desetak dana, kada se prema podacima RKI za period od 29. do 32. sedmice od početka pandemije, najviše Nijemaca, logično, zarazilo virusom u Njemačkoj, njih 8.607. Slijede Kosovo, na kojem se zarazilo 1.096 njemačkih građana. Treća je bila Turska, u kojoj se koronom zarazila 501 osoba, četvrta Hrvatska s 260 zaraženih. Na petom mjestu bila je Srbija (196), šestom Bugarska (166), sedmom BiH (156) itd.

Hrvatska je sada dakle skočila na treće mjesto, ako računamo Njemačku kao mjesto zaraze, a na drugo ako gledamo druge teritorije na kojima su se Nijemci zarazili virusom.

Nakon otvaranja granica i početkom sezone godišnjih odmora procenat novih zaraza za koje se pretpostavlja da su uvezene u Njemačku iz inostranstva značajno je porastao.

Stoga je u međuvremenu Njemačka proširila svoju listu zemalja i područja koja smatra rizičnim.

Njemačka je proglasila rizičnim dio hrvatske obale, a isto je učinila prije sedam dana sa Španijom, gdje se milioni Nijemaca odmaraju svake godine, na kraju i ostrvo Majorku koju često zovu 17. njemačkom pokrajinom. U međuvremenu rizičnm područjem proglašen je i Pariz.

Cilj Hrvatske je, ako ne želi da cijela njena teritorija završi na njemačkoj crvenoj listi, da pokuša da broj zaraženih tokom nedjelju dana drži manjim od 50.000 na 100.000 stanovnika, što je epidemiološki kriterijum RKI po kojem neko područje ili zemlju proglašavaju rizičnim područjem.

Hrvatskoj su, piše Indeks, i te kako potrebni njemački turisti za nastavak turističke sezone, ako on bude moguć nakon što su i Slovenija i Hrvatska stavile Hrvatsku na crvenu listu, a i mađarski premijer Viktor Orban najavljuje da bi 1. septembra isto mogla da učini i Mađarska.

Bilo kako bilo, ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska bi mogla uskoro da postane zemlja koja najviše izvozi virus korona u Njemačku. Time se moguće mijenja i percepcija Hrvatske u njemačkim medijima koji su često kritikovali poteze Slovenije i Austrije kao pretjerane.

I što je najvažnije, onda će Berlin morati da povuče strože poteze od stavljanja na crvenu listu Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, što bi bilo katastrofalno za hrvatski turizam, naglašava portal.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Njemačka policija izdala upozorenje zbog Srba

M.

Oblaci dima ispunili nebo: Suzavac, pesnice i “krvavo” marširanje širom zemlje

M.

Borba se nastavlja drugi dan zaredom: Vatra guta Siciliju, izgorjelo i ljetovalište

M.

Ostavite komentar