Hrvatska na udaru novog talasa visokozaraznih podvarijanti omikrona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska na udaru novog talasa visokozaraznih podvarijanti omikrona

Hrvatska je na udaru novog talasa visokozaraznih podvarijanti virusa korona, a vrhunac se očekuje u avgustu, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na prostorima Hrvatske cirkulišu podvarijante omikrona BA.2, BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema škole, navode iz ovog zavoda.

Podvarijante virusa korona povećale su udio pozitivnih među testiranima na čak 30 odsto, a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je hiljadu. Novi talas zaraze počeo je krajem juna.

Najviše novozaraženih imaju Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, a najpovoljnija situacija je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ove sedmice uočljiv je i porast broja hospitalizovanih i umrlih, ali to nije povećalo interes za vakcinom, koju dnevno primi svega 300 do 400 osoba, a prvom dozom manje od 50 u cijeloj Hrvatskoj.

Iz Zavoda ocjenjuju da građani možda čekaju novu bivarijantnu vakcinu koja će sadržavati i Vuhan i omikron komponentu, a evropska regulatorna agencija EMA mogla bi ga najranije odobriti krajem avgusta ili početkom septembra, prenose hrvatski mediji.

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar