Hrvatska na 10. mjestu po smrtnosti od virusa korona u EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska na 10. mjestu po smrtnosti od virusa korona u EU

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izjavio je da je Hrvatska po smrtnosti od virusa korona 10. među zemljama Evropske unije.

On je najavio za kraj sedmice odluku o skraćivanju sa 14 na 10 dana izolacije zaraženih.

  • Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika. Mi smo 10 po redu od zemalja EU, negde smo na sredini EU po tome – rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od Kovida-19.

Potvrdio je da je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na 10 dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome biti donesen dokument.

  • Najvjerovatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana – rekao je Capak.

Komentarisao je i broj novozaraženih zadnjih dana ocijenivši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, prenosi Hina.

  • Poboljšava se situacija. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera – ističe.

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se “situacija poboljšava”.

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri meseca nakon bolesti, rekao je Capak.

TANJUG

Danas objavljeno

HAZU traži novi uslov: Srbija da prizna hrvatski jezik

M.

Procurili tajni dokumenti; otkriveno lobiranje – hoće da menjaju naučni izveštaj

M.

Uvode veliki lokdaun; iz kuće mogu od 8 do 17 sati… I to s razlogom

M.

Ostavite komentar