29. Septembra 2019.

Hrvatska još dvije godine neće biti u Šengenu

Big Portal

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Njemačka i Francuska, piše Jutarnji list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Šengen, sada su u predviđanjima neodređeni.

Juče je u Briselu i hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o spremnosti za ulazak u Šengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama”.

I hrvatski poslanik u Parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Resler kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Evropski savjet mogao odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen”.

Upravo se “njegov” odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Šengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Šengena na sjednici Evropskog savjeta konsenzusom.

FENA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare