"Hrvatska je 1995. sišla sa postolja zbog sudijske krađe u polufinalu" - BIGportal.ba
Košarka Sport

“Hrvatska je 1995. sišla sa postolja zbog sudijske krađe u polufinalu”

Nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović prisetio se Evropskog prvenstva 1995. godine.

Njegova selekcija je tada osvojila bronzu, Jugoslavija zlato, a dodela medalja ostala je upamćena po silasku Hrvata sa postolja.

Arapović, koji doduše nije bio u Atini tada, je u podkastu “Inkubator” rekao da je to učinjeno zbog navodne sudijske krađe u polufinalu.

Hrvatska je poražena od Litvanije sa 90:80, a Arapović ističe da nikakve političke pozadine kod silaska sa postolja nije bilo.

“Nisam bio tamo, ali u razgovoru s igračima koji su bili tada, Hrvatska je otišla s postolja zbog sudijske krađe u polufinalu. Da se radilo o krađi dovoljno govori i to što nije bilo sankcija nakon tog poteza, a da je bilo, onda bi se gledale sudijske odluke pa bi videli što se dogodilo. Naravno, bio je to nesportski potez, ali i suđenje u polufinalu je bilo nesportsko”, rekao je Arapović.

Arapović se prisetio i svog prvog dolaska u Beograd nakon rata sa ekipom Žalgirisa.

“Moj prvi odlazak u Beograd nakon desetak godina. Atmosfera je bila ‘Bože sačuvaj’, ali sam bio sam. Lakše je putovati kao ekipa, ali ovako s ‘tuđom’ mi nije bilo svejedno. Bio sam sam, cela situacija tada, nikad ne znaš šta ti mogu napraviti u restoranu ili hotelu, Litvanija je angažovala dva čuvara koja su mi u avionu rekli da kraj njih sedim. Na svu sreću, sve je prošlo u redu, ali nije mi bilo svejedno”, dodao je on.

Zanimljivo, Hrvatska od tog silaska sa postolja nije nijednom osvojila medalju na nekom velikom takmičenju.

Danas objavljeno

Dembele: Četiri godine slušam kako lažu

Vanja A

“Đoković i Hamilton su kukavice”

Vanja A

Osaka neočekivano predala titulu, Amerikanka preokretom do Barti

Vanja A

Ostavite komentar