Hrvatska ispunila uslove za pristupanje Šengenu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska ispunila uslove za pristupanje Šengenu

Hrvatska je ispunila sve uslove za pristupanje Šengenu, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament, koji je pozvao zvaničan Zagreb da istraje na temeljnoj procjeni poštovanja osnovnih prava nakon izvještaja da granični službenici zlostavljaju migrante.

Evropski parlament pozvao je Hrvatsku i da ukloni utvrđene nedostatke, posebno u pogledu osposobljavanja i broja osoblja i kapaciteta za zaštitu kopnene granice.

Pozdravljeno je uspostavljanje nezavisnog mehanizma za praćenje djelovanja policijskih službenika u Hrvatskoj prema nezakonitim migrantima i podnosiocima zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

U rezoluciji se ističe da se i dalje prijavljuju navodi o nasilju nad migrantima, uključujući one koji traže međunarodnu zaštitu, te prisilna udaljenja na spoljnim granicama EU, pri čemu nije imenovana ni jedna država članica.

EU nema razvijen mehanizam za praćenje temeljnih prava na svojim spoljnim granicama što bi trebalo promijeniti, navodi se u rezoluciji.

Evropski parlament ukazuje da su zemlje obavezne da spriječe neovlašten prelazak granica, ali da se time ne smiju dovesti u pitanje prava osoba koje žele aplicirati za azil, te da sprovode istrage o optužbama za zlostavljanje migranata na granicama.

Evroparlamentarci kritikovali su Agenciju za evropsku graničnu i obalaku stražu – Fronteks zbog optužbi u vezi sa prisilnim udaljenjima i prijava za potencijalno kršenje osnovnih prava, te zatražili jačanje parlamentarnog i javnog nadzora nad ovom agencijom.

U rezoluciji se dodaje da je pandemija bolesti kovid 19 dodatno dovela u pitanje samu ideju šengenske saradnje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da očekuje da bi članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni za vrijeme slovenačkog predsjedanja EU u drugoj polovini ove godine.

Članice Šengena su sve zemlje EU, osim Hrvatske, Bugarske i Rumunije, ali i četiri zemlje koje nisu u Uniji – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar