Hrvatska: Dosuđena dosad najviša zatvorska kazna - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Hrvatska: Dosuđena dosad najviša zatvorska kazna

Na zatvorsku kaznu od 50 godina, najveću dosad dosuđenu u Hrvatskoj, nepravosnažno na splitskom Županijskom sudu osuđen je Luka Јuretić (26) iz Solina zbog teškog ubistva svog 92-godišnjeg komšije i pokušaja ubistva njegove supruge (87).

Јuretić je optužen da je 2019. komšiju brutalno usmrtio nožem, batom i čekićem, a komšincu izudarao po glavi, od čega je preminula dva mjeseca kasnije. U stan je solinski monstrum ušao tako što je došao na vrata bračnog para i molio brašno za palačinke, piše Indeks.

Za teško ubistvo Vićenca Uvodića, Јuretić je dobio 35 godina, dok je za teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Senke dobio 23 godine, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina.

Јuretić nije bio u sudnici na izricanju presude, a uz kaznu dugotrajnog zatvora je dobio i mjeru obveznog liječenja od zavisnosti.

U svojoj odbrani pred sudskim vijećem rekao je da se ničeg ne sjeća, kao i da je taj dan bio zbunjen i uplašen kada su ga odveli u policiju.

Zamjenica Županijskog državnog tužilaštva Rene Laura je u svom završnom govoru istakla da je Јuretić “ušao u stan svojih komšija na vrlo prevaran način. Pustili su ga u stan uz puno povjerenje jer je tražio brašno za palačinke”, istakla je tužiteljka, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora.

Јuretićev branilac, splitski advokat Boris Majić je u svom završnom govoru rekao da su “predmeti koje je policija zaplijenila oduzeti nezakonito i da su bezvrijedni, te se ne može govoriti o koristoljublju, ali ni o nemoći žrtava s obzirom da je bračni par, po kazivanju njihova sina, bio dobrog zdravlja i mogli su se samida brinu o sebi”. Zaključio je da bi “s obzirom na to, da se njegov klijent ničega ne sjeća bilo najbolje da bude oslobođen”.

Tokom suđenja je utvrđeno da je Јuretić 24. januara 2019. došao do vrata stana svojih komšija, a kada mu je Senka Uvodić otvorila, Јuretić je pitao za malo brašna. Kada je krenula prema kuhinji, ostavivši otvorena vrata, Јuretić ju je izudarao čekićem i batom po glavi. Slomio joj je ruku i nanio teške i po život opasne povrede od kojih je preminula dva mjeseca kasnije.

U svom je krvavom pohodu napao i Senkinog supruga Vićenca (92) kojega je udario 13 puta po glavi, i to pet puta batom za meso i sedam puta čekićem, da bi ga na kraju ubo nožem u stomak, nakon čega je umro.

Јuretić je iz stana potom ukrao ručni sat, zlatni nakit, kovanice, čokoladice, upaljače i spajalice. Otišao je zatim dva sprata iznad u svoj stan u kojem je kasnije i uhapšen, zahvaljujući tome što je Senka Uvodić još uvijek bila živa te je rekla ko ih je napao.

NEZAVISNE

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar