Hrvatska: Dicmo pod vodom, potopljene kuće - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatska: Dicmo pod vodom, potopljene kuće

Jaka kiša izazvala je danas poplave u dijelovima Dalmacije, a najteže je pogođena opština Dicmo, između Splita i Sinja, odakle je evakuisan dio stanovništva.

Petnaestak kuća poplavljeno je u Dicmu, u jakoj kiši i grmljavinskom nevremenu, a zbog poplave putevi su zatvoreni za saobraćaj.

Načelnik opštine Petar Maretić rekao je da se izlila sezonska bujica Suvaja zbog čega su od jutros na terenu vatrogasci.

“Najprije su izvlačili automobil i vozača koji su upali u duboku vodu, a potom smo pozvali i druge u pomoć – civilnu zaštitu i volontere. Rasporedio sam ljude, crpili smo vodu, a pomogla su nam i dobrovoljna vatrogasna društva iz Sinja i Dicma, sinjska policija, civilna zaštita”, naveo je Maretić.

On je dodao da su dijelom poplavljene kuće koje su se nalazile neposredno uz bujicu. Maretić rekao je da su zatvoreni svi državni i lokalni putevi.

Dicmo je posjetio i gradonačelnik Sinja Miro Bulj koji je rekao da je tamo najgora situacija. Poplavljeno je i sinjsko polje, te mnoge oranice, a traje ispumpavanje vode iz mnogih objekata, te postavljanje vreća s pijeskom.

Jako nevrijeme pogodilo je jutros i Split, gdje su ulice bile pod vodom.

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar