Hrvatica primila vakcinu, srušila se i umrla; HZJZ: Uzrok smrti je infarkt - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvatica primila vakcinu, srušila se i umrla; HZJZ: Uzrok smrti je infarkt

U Starim Perkovcima, kod Slavonskog Broda jutros je umrla 88-godišnja žena, neposredno nakon što je primila vakcinu protiv koronavirusa.

Iz HZJZ-a i HALMED-a je saopšteno da njena smrt nema uzročno-posledične veze sa vakcinisanjem.

O celom slučaju obavešteni su Komisija Ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo, kao i HAMED.

“Ono što u ovom trenutku mogu reći je da će u ovom slučaju biti sprovedena istraga, o čijim će rezultatima javnost pravovremeno biti obaveštena”, rekao je direktor županijskog zavoda za javno zdravlje dr Ante Cvitković za lokalni medij SB plus.

Zamenica direktora Hrvatskog javnog zavoda za zdravlja (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin potvrdila je danas da je uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je preminula nakon vakcinacije protiv kovida 19, bio infarkt, a ne posledica primanja vakcine.

Nije utvrđena alergijska reakcija, niti je bilo pogrešne primene vakcine, izjavila je Pavić Šimetin, prenosi agencija Hina.

“Reč je o osobi starosti od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cepljenja. Odmah na licu mesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa vakcinacijom, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primena leka, pa se prema znacima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti”, kazala je Pavić Šimetin.

Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s vakcinacijom, ali ne i uzročno-posledično, naglasila je ona.

“Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znake alergijske reakcije – osip, edem, teškoće s disanjem. Mogućnost pogrešne primene vakcine je isključena, jer se radilo isključivo vakcinisanje i nije bilo nikakvih drugih pripravaka koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice sa deset doza cepiva, vakcinisano je još devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema”, kazala je zamenica direktora HZJZ-a.

Svakoga dana umire 71 osoba starija od 80 godina, najčešće zbog infarkta i moždanog udara, što znači da od 3.084 osobe starije iznad 80 godina umire jedna osoba.

“Teoretski, kad bi se vakcinisalo više od 3.000 osoba u jednom danu tih godina, može se očekivati jedan takav smrtni ishod, s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici. To je četvrti takav slučaj smrti nakon vakcinisanje, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki put se radilo o smrtima koje su samo vremenski povezane vakcinacijom, a nisu njena posledica”, navela je Pavić Šimetin.

Dosad je prijavljeno nešto više od 1.000 sumnji na nuspojave vakcine protiv kovida 19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 težih alergijskih reakcija koje su zahtevale primenu lekova, navodi Hina.

Nije jedini slučaj, ima i onih lažnih
Naime, ovo nije prvi slučaj koji u Hrvatskoj povezuje smrt sa vakcinacijom.

Jutros je Hrvatskom počela da se širi lažna vest o tome kako je gospođa koja je prva vakcinisana u Hrvatskoj, u Domu zdravlja Trešnjevka, preminula.
Tom prilikom direktor Doma zdravlja Zagreb u koji spada i Dom zdravlja Trešnjevka, Miroslav Hanževačko izjavio je da to “apsolutno nije tačno”.

“Proverili smo sve, gospođa se oseća dobro i ne možemo da verujemo da se šire takve lažne informacije. Ona je dobro, oseća se dobro. Ja ne znam odakle dolaze te vesti”, zaključio je direktor.

Još nema informacija o tome da li su ova dva slučaja ikako povezana.

Danas objavljeno

Preminuo admiral Branko Mamula

M.

“Rusija je ozbiljna pretnja”

M.

Vučić: “Otvoreni Balkan” prilika za region

M.

Ostavite komentar