"Hrvati su dali najviše partizana"; "Glupost" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Hrvati su dali najviše partizana”; “Glupost”

Ministar Aleksandar Vulin osvrnuo se na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i istakao da “takvu glupost pred Srbima ne bi smeo da ponovi”.

“Kada su 8. maja 1945. godine jedinice 45. srpske divizije iz sastava druge armije Narodnooslobodilačke vojske pod komandom Koče Popovića ušle u Zagreb, dočekao ih je pust grad, kada je u Zagreb 1941. godine ušao Vermaht, dočekale su ga hiljade”, naveo je Vulin u saopštenju za javnost.

“Voljom ogromne većine Hrvata do poslednjeg časa postojanja Trećeg rajha, Hrvatsku je vodio Pavelić. Možda Plenković može pred članicama EU da priča da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali pred Srbima takvu glupost ne bi smeo da ponovi”, naveo je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin je ukazao i na pokušaje menjanja istorije.

“Da bi se istina o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svetskom ratu sakrila, planski se smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i ćuti se o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj deci. To je i razlog što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebao da postane svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on. Hrvatska nije razumela da deustašizacija nije proces laganja o ulozi Hrvata u Drugom svetkom ratu, već da je to pokajanje pred žrtvama ustaškog ludila i osuda samog postojanja NDH. Nisu krivi Hrvati što im je bez pokajanja oprošten Jasenovac, krivi su Srbi, jer im pokajanje nisu tražili”, izjavio je Vulin povodom izjave Plenkovića da su “Hrvati dali najveći broj partizana”.

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Rjabkov upozorio da se NATO “igra vatrom”

M.

Blinken: Švedska i Finska uskoro u NATO savezu

M.

Ostavite komentar