Hrvati otvorili muzej kanabisa - preko puta policijske stanice - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Hrvati otvorili muzej kanabisa – preko puta policijske stanice

Hrvatska dopušta kupovinu konoplje s udelom od 0.2 odsto THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka biljke.

Uz ulaznicu koja se može smotati i popušiti, novi hrvatski muzej kanabisa nudi iskustveno putovanje kroz opojnu istoriju te biljke i usput odaje počast rege muzici i filmovima na temu marihuane.

Otvoren preko puta glavne zagrebačke policijske stanice u Hrvatskoj, gde je rekreativna uporaba marihuane još uvek zabranjena, ovaj muzej poslednji je nizu neobičnih muzeja otvorenih u hrvatskom glavnom gradu, poput muzeja mamurluka, prekinutih veza i muzeja osamdesetih.

“Biljka je prisutna u istoriji čovečanstva u gotovo svim civilizacijama i nedvosmisleno zaslužuje muzej“, rekao je vlasnik muzeja Tvrtko Kracun.

U muzeju konoplje, posetioci se vodi kroz istoriju biljke, koja je ispričana video zapisima, posterima i izložbenim primercima.

Za konoplju se veruje da je prvi put uzgajana u središnjoj Aziji pre otprilike 10.000 godina, a otad je postala kulturno i ekonomski značajna širom sveta.

Biljka ima hiljade načina primene, uključujući i proizvodnju ulja, brašna, kozmetike, životinjske hrane, tekstila, užadi i građevinskog materijala, prema muzeju.

Muzej se takođe usredotočio na “rekreativnu upotrebu“, pored napisanih upozorenja o zdravstvenim rizicima koji prate preteranu konzumaciju marihuane.

U muzeju su izloženi i “bongovi“ (vodene lule za pušenje) uz opise legendarnog muzičkog festivala Vudstok 1969. godine, iznad kojeg je lebdeo “oblak“ dima marihuane, rezultat izdisaja na desetine hiljada prisutnih fanova.

Tamo se nalazi i šator koji prikazuje proces uzgoja konoplje, s posebnim svetiljkama i živom biljkom.

Danas objavljeno

Oglasio se Eksl Rouz nakon incidenta, kaže – prestaće da baca mikrofon u publiku

V.R.

U Italiji osnovan prvi sindikat koji štiti prava „zaposlene“ stoke

V.R.

Incident na koncertu grupe “Guns N’ Roses” – mikrofon u oko

Zeljka

Ostavite komentar