Hrvati osmislili uređaj koji sklanja životinje sa puta - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Hrvati osmislili uređaj koji sklanja životinje sa puta

Na Međunarodni dan zaštite životinja u Zagrebu predstavljen je Valdpas, prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja sa ulice pomoću infracrvenog svetla

Uređaj se jednostavno montira na registarsku tablicu vozila, a njegova infracrvena svetlost udaljava igru od automobila.

Životinje, ljudi i njihova imovina zaštićeni su sprečavanjem sudara vozila sa divljim životinjama.

“Valdpas je jedinstveni pametni uređaj dizajniran za vozače koji se brinu o drugim živim bićima na putu. Uređaj, montiran na držač registarskih tablica, emituje infracrveno svetlo sa obe strane puta kojim se vozilo kreće. Ovo odvraća pažnju životinja i sprečava od približavanja putu ”, rekla je Ana Trepšić, Valdpasova poslovna menadžerka.

Uređaj je razvijen tokom nove pandemije koronavirusa.

“Sudari vozila sa divljim životinjama veliki su problem u saobraćaju, a javnost nije prihvatila nijedno postojeće rešenje kao dovoljno dobro. Razvojem smo tražili rešenje koje nema štetne efekte na ljude i životinje, ali koje ima odgovarajući odbojni efekat na divlje životinje. Nadam se da će javnost prepoznati naše napore i da ćemo uz pomoć stručnjaka i akademske zajednice nastaviti istraživanja u ovoj oblasti i da će naše rešenje jednog dana dobiti globalnu primenu “, rekao je Marko Borošak, inovator i direktor kompanije Valdpas.

Danas objavljeno

“Odluku o potpunoj elektrifikaciji doneli političari, a ne auto-industrija”

Vanja A

Prvi put u istoriji prodato više električnih automobila nego dizelaša

Vanja A

Džeremi Klarkson odabrao najgore automobile u 2021. godini

Vanja A

Ostavite komentar