Hrvati o Oliveri Balašević - nakon skandala u Osijeku - BIGportal.ba
Ex Yu

Hrvati o Oliveri Balašević – nakon skandala u Osijeku

Dve i po godine nakon što je objavljena, knjiga “Planeta Dvorište” Olivere Savić Balašević predstavljena je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ipak, jedino hrvatsko predstavljanje knjige udovice Đorđa Balaševića ostaće zapamćeno po čudnom ponašanju koje je, slažu se mnogi, preraslo u skandal.

Prema pisanju srpskih medija, Olivera je posetiocjima, ali i novinarskim ekipama zabranila snimanje scenskog dela programa, tačnije, 45-minutnog monologa.

Večernji list je objavio detaljan razvoj situacije te večeri u Osijeku. “Ugodno nije bilo ni organizatorima, najmanje novinarima, a da se nešto događa nedvosmisleno je tog petka uveče osetila i publika”, donosi Večernji list.

Tvrde da im je odmah po dolasku rečeno da je Olivera zabranila fotografisanje te da će, čuje li škljocanje fotoaparata, prekinuti promociju. Zatim je, ističu, odbila da pozira s knjigom u ruci, uz objašnjenje da se koncentriše u garderobi te da će se fotografisati nakon promocije.

Nekoliko medijskih kuća je iz protesta, piše Večernji, napustilo Oliverinu promociju. Kad je zvanični deo bi gotov pa je počelo potpisivanje knjige za posetioce, kažu, ponovo je odbila da se fotografiše uz objašnjenje: “Pišete ružno o meni”.

Zabrane, skidanja videa, brisanje fotografija…

Iako nije precizirala šta je i ko napisao, za pretpostaviti je da nije zadovoljna medijskim praćenjem njenih pravnih odluka vezanih za bogatu umetničku zaostavštinu njena pokojnog supruga.

Čak je i srpska pevačica Marija Šerifović potvrdila nagađanja da su neke pesme u showu Zvezde Granda u kojem žirira – zabranjene, a među njima su hitovi panonskog mornara Đorđa Balaševića. Izvođenje Balaševićevih pesama, prema Marijinim navodima, zabranjuje njegova supruga Olivera.

“Ima problema, to se kod Đoleta događalo. Meni se dogodilo kad je Mahir izvodio pesmu Đorđa Balaševića. Bilo je u takmičenju takvih problema i pre, ali se, iz nekog razloga, javila njegova supruga i tražila da snimci budu obrisani. Nisam imala kontakt s gospođom, ali je bio problem, ja to poštujem, ne znam koji je tačan razlog”, otkrila je Šerifović.

Osim toga, Olivera je s društvenih mreža obrisala sve fotografije na kojima je u društvu supruga. Nastavak je to njene akcije u kojoj, u svrhu zaštite njegova lika i dela, pokušava da zaustavi sva neovlaštena korištenja Balaševićeve glazbe, muzike, pa i osobe.

Preko advokata dosad je, podsećamo, zabranila koncerte tribute banda u čast Balaševiću, a navodno je i uklonila sve online snimke posvećene njegovoj umetnosti. Isto tako, neki mediji su preneli vest da je od vlasnika restorana Kućerda na lakat tražila novčanu odštetu jer je, po njenim tvrdnjama, reč o izrazu koji se prvi put pojavio u Balaševićevoj pesmi “Namćor”.

Danas objavljeno

Uskoro počinje drugi po redu Nektar Garden Fest

Zeljka

Ana Ivanović blista na tatinom rođendanu!

Vanja A

Ilda Šaulić priznala da nije vješta u šminkanju

Vanja A

Ostavite komentar