Hrvat koji je odbio da slavi “Oluju”: “Rade, gade, ti i tvoje srpske psine, svi marš preko Drine!” - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hrvat koji je odbio da slavi “Oluju”: “Rade, gade, ti i tvoje srpske psine, svi marš preko Drine!”

Prije nekoliko dana u jeku obilježavanja sećanja na srpske žrtve hrvatske akcije “Oluja”, svi mediji u regionu su izvijestili o pjesmi Hrvata koji je odbio da slavi godišnjicu onoga što u njegovoj zemlji zovu “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”.

Prije nekoliko dana u jeku obilježavanja sećanja na srpske žrtve hrvatske akcije “Oluja”, svi mediji u regionu su izvijestili o pjesmi Hrvata koji je odbio da slavi godišnjicu onoga što u njegovoj zemlji zovu “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”.

Mario Mihaljević, poznati hrvatski tekstopisac, kompozitor, radio voditelj i novinar, objavio je pjesmu pod nazivom “Oprostite, meni se danas ne slavi”.

Stihovi koji su mnogima natjerali suze na oči govore o “ubijenim, raseljenim i protjeranim ljudima” i “neosuđenim zlikovcima”, zbog kojih “Oluja” nije povod za proslavu, već za “ljutnju i gromoglasnu ćutnju”.

Mihaljević je sličnu prašinu podigao i prije dvije godine kada je napisao pismo u stihu “Obraćam se vama, g***ari” upućeno srpskim i hrvatskim vladajućim političarima, a društvene mreže je uzburkala i njegova pjesma u kojoj poručuje da je Jugosloven i da mu “nedostaje Tito”.

Dok Mihaljevića ovih dana slave protivnici vojne akcije “Oluja” sa obe strane Drine, postoje i oni koji se sjećaju njegovih “ranih radova” kada je imao potpuno drugačije stavove od onih koje danas propagira.

Na Fejbuku se oglasio izvijesni Nemanja Stanković koji, kako kaže, želio da otkrije istinu o “aktivnostima tog gospodina kasnih osamdesetih i ranih devedesetih”. Nemanja je trebalo da stanuje kod Mihaljevića tokom studija u Zagrebu, ali je početak rata poremetio njegove planove. Sledeći put kada je video svog nesuđenog stanodavca, on je bio na televiziji i u maskirnoj uniformi.

–Počnu pi*darije, raspada se država, raspada nam se svijet, pratimo na te-veu, kad eto ti ga neki čika u maskirnoj uniformi, na promociji proustaške Hrvatske stranke prava Dobrosava Parage, kako zaurlava “Rade, gade, ti i tvoje srpske psine, svi marš preko Drine!”. Ispod piše “Mario Mihaljević, pjesnik”. Da, to je taj tip na čiju se pjesmu danas siječete – piše u Fejsbuk statusu.

Ko je Mario Mihaljević?

Od početka sedamdesetih godina radio je kao kompozitor i tekstopisac, najviše za svog prijatelja iz djetinjstva Zlatka Pejakovića, pa su iz te saradnje nastali brojni hitovi kao što su “Lagala je da me voli”, “Obriši te suze mama”, “Nisam te zaboravio”, “Nemoj Dunave”…

Poznat je i kao autor stihova za pjesmu “Džuli” s kojom je Danijel Popović osvojio 4. mjesto na Evroviziji 1983. godine, ali i po saradnji sa grupama “Srebrna krila” i “Novi fosili”.

Na Radiju Zagreb bio je autor i voditelj nekih od kultnih emisija.

Prije desetak godina se pominjao kao mogući voditelj hrvatske verzije “Zvezda granda”, dok je još takav projekat bio u planu, u tom periodu je boravio u Beogradu kao član žirija “Grand festivala”.

Pored toga što je autor mnogih hitova on će biti upamćen i po svom “domoljubivom” angažmanu početkom rata u Hrvatskoj.

Mihaljević je otvoreno podržavao proustašku hrvatsku stranku prava “jastreba” Dobroslava Parage, napisao je “domoljubivu” pesmu “Hrvatine”.

Ipak, u najveću krajnost je otišao prilikom pjesme i u spotu pomenitim u Fejsbuk statusu kada je u hrvatskoj maskirnoj uniformi, u pratnji saborca za klavirom koji je svirao ritam “Marša na Drinu”, recitovao: “Rade, gade, ti i tvoje srpske psine – marš preko Drine!”.

Tada je protumačeno da je njegov nastup uperen protiv zagrebačkog glumca Radeta Šerbedžije, ali je Mihaljević rekao da je pjesmu zapravo posvetio nekadašnjem prijatelju, jednom od čelnika Srpske radikalne stranke u Hrvatskoj Radetu Leskovcu.

Srpskainfo
Foto: Kanal RI / YouTube Screenshot

Danas objavljeno

Turska bjesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

1 Komentar

Jovanovic Miodrag 18 Oktobra, 2019 at 11:33 am

Covek se moze uvek pokajati i sa krivoga puta vratiti se na onaj pravi.A Rade Serbedjja pa tovam je ljudi jedna LEGENDA.Jugoslovenska a moglo bi se reci i svetska!.

Odgovori

Ostavite komentar